Dudakların dolgun, simetrik ve estetik hale getirilmesini sağlayan dudak dolgusu sonrası yapılması gerekenleri bilmek, operasyonun gerçek etkilerinin görülebilmesi açısından önem taşır. Hyaluronik asit gibi vücutta doğal olarak bulunan dolgu maddeleri enjekte edilerek gerçekleştirilen bu işlem dudaklardaki hacim kaybını geri kazandırır. Dudak dolgusu sonrası ince dudaklar kalınlaşır, dudak kenarlarında yaşlanmaya ya da çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan çizgi ve kırışıklıklar giderilir. Ayrıca bu işlemin dudak şeklinin düzeltilmesi ve dudak konturunun belirginleştirilmesi gibi etkileri de bulunur.
Lokal anestezi altında hızlı şekilde gerçekleştirilen dudak dolgusu sonrası hastaların duş almaktan diş fırçalamaya, makyaj yapmaktan yiyecek içecek tüketimine kadar pek çok konuda dikkat etmesi gereken kurallar bulunur. Peki dudak dolgusu sonrası ne yapılmalı ve dudak dolgusunun kalıcılığı ne kadar?
Tüm hastaların dudak dolgusu sonrası yapılacakları bilmesi, iyileşme sürecini sağlıklı şekilde atlatmak açısından önem taşır. Tüm hastalar dudak dolgusu sonrası ilk olarak doktor talimatlarına harfiyen uymalıdır. Nitekim dudak dolgusu sonrası doktor talimatlarının dışına çıkarak kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek, hastaların geri dönüşü olmayan ciddi sorunlar yaşamasına neden olabilir. Hastaların dudak dolgusu sonrası yapılması gerekenler hakkında bilmesi gerekenler şunlardır:
Hastalarda dudak dolgusu sonrası ödem ya da dudak dolgusu sonrası şişlik olabilir ve bu durum normal karşılanır. Bunun nedeni dolgu maddesinin enjekte edilmesi sırasında bölgede travma oluşması ya da sıvı birikmesidir. Dudaklara uygulanan dolgu miktarı ne kadar fazla olursa, ödemin ve şişliğin boyutu da o kadar fazla olabilir. Dudak dolgusu sonrası meydana gelen ödem ve şişlik birkaç gün içerisinde azalmaya başlar. 1 hafta sonunda ise tamamen kaybolur.
Eğer dudak dolgusu sonrası ortaya çıkan bu problemlerden hızlı şekilde kurtulmak isterseniz, her gün 10-15 dakika kadar soğuk kompres yapabilirsiniz. Ayrıca başınız yüksekte yatmak, tuz tüketimini sınırlamak ve bölgeye yumuşak şekilde masaj yapmak da bu sorunların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Dudak dolgusu sonrası aşırı ödem ya da dudak dolgusu sonrası aşırı şişlik gibi durumlarda acil olarak doktora başvurmak, dudaklarda kalıcı sorunlar oluşmaması açısından önemlidir.
Dudak dolgusu sırasında lokal anestezik bir uygulama yapılır. Dolayısıyla ağrı hissedilmez. Dudak dolgusundan sonra ise gün boyunca hafif ağrı hissedilebilir. Fakat bu ağrı rahatsız edici değildir ve hafif ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir. Dudak dolgusu sonrası ağrı olduğunda ağrı kesicilerin doktorun önerdiği dozda kullanılmasına dikkat edilmelidir. Fakat dudak dolgusu sonrası ağrıların şiddetli olduğu ve ağrı kesicilerin işe yaramadığı durumlarda doktorunuzu arayabilir, sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz.
Uygulama başarılı şekilde gerçekleştirildiği sürece dudak dolgusu sonrası enfeksiyon nadir şekilde gerçekleşir. Fakat dudak dolgusu sonrası hem hastanın vücudunun reaksiyonlarına hem de yanlış bir uygulamaya bağlı olarak enfeksiyon gelişebilir. Örneğin dudak dolgusu sonrası morarma ya da kızarıklık normal kabul edilse de bu morluğun takibinin düzenli olarak yapılması, geçmediği durumlarda gerekli önlemlerin alınması gerekir. Hastalarda dudak dolgusu sonrası enfeksiyon belirtileri ise şunlardır:
Tüm bunlara ek olarak dudak dolgusu sonrası topaklanma ve sertlik de enfeksiyon habercisi olabilir. Dudak dolgusu sonrası morluk ve benzeri durumlar geçmiyorsa, dudak dolgusu sonrası buz uygulamaları işe yaramıyorsa, acil olarak doktora başvurmak gerekir.
Dudak dolgusu sonrası yaşanan olağan durumlardan biri de sertliktir. Peki dudak dolgusu sonrası sertlik ne zaman geçer? Bu sertlik dolgu maddesinin dokuda bir travmaya neden olmasından kaynaklanır. Genellikle 2-3 gün içinde kendiliğinden geçer fakat bazı hastalarda bu sürenin 1 haftaya kadar uzaması normal karşılanabilir. Soğuk kompres ya da masaj gibi uygulamalar dudak dolgusu sonrası sertliğin geçmesine yardımcı olabilir.
Hastalar için “dudak dolgusu sonrası duş alınır mı?” sorusunun cevabı yaygın olarak ilk iki saat sonunda duş alınabileceği yönündedir. Fakat zaruri bir durumunuz yoksa ilk 24 saat boyunca duş almamayı düşünebilirsiniz. İlk duş sırasında ise ılık su kullanmalı, duş sonrası yumuşak bir havlu ile kurulanmalısınız. Hem dudaklarınıza hem de cildinize zarar verecek sabun ya da temizlik ürünleri kullanmanız önerilmez. Aynı durum dudak dolgusu sonrası yüz yıkama için de geçerlidir.
Bir diğer önemli nokta da “dudak dolgusu sonrası diş fırçalanır mı?” sorusudur. Dudak dolgusu sonrası dişlerinizi fırçalamanızda herhangi bir sakınca yoktur. Fakat yumuşak fırçaları tercih etmeniz, fırçalama sırasında diş fırçasını dudaklarınıza değdirmemeniz gerekir. Benzer şekilde dudak dolgusu sonrası bakım uygulamalarının tamamını dikkatli ve nazik bir şekilde yapmanız önerilir.
Dudak dolgusu işlemi enjeksiyon yöntemiyle yapılır. Yani herhangi bir kesi yapılmaz. Dolayısıyla “dudak dolgusu sonrası iz kalır mı?” sorusunun cevabı hayırdır. Bazen enjeksiyon sırasında yapılan hatalar dudak dolgusu sonrası iz kalmasına neden olabilir. Fakat deneyimli plastik cerrahlar ile çalıştığınız sürece böyle bir durum söz konusu değildir.
Ayrıca dudak dolgusu uçukları tetikleyebilir ve hastalarda dudak dolgusu sonrası uçuk görülebilir. Fakat bu da kalıcı bir iz bırakmaz. Herhangi bir kuruluk durumunda yara olmaması ve iz kalmaması için dudak dolgusu sonrası nemlendirici kullanılabilir.
Dudak dolgusu sonrası en ufak ayrıntılara bile dikkat etmek, operasyonu başarısının artması konusunda etkilidir. Bu yüzden tüm hastaların dudak dolgusundan sonra neler yasak bilmesi ve buna göre hareket etmesi gerekir. Hastaların dudak dolgusu sonrası dikkat etmesi gereken yasaklar ise şunlardır:
Tüm bunlara ek olarak dudak dolgusu sonrası yumuşak yiyecekler tüketmeniz, dudaklarınızı güneşten korumanız ve dudak dolgusu sonrası kuruluk durumunda nemlendirici kremler kullanmanız önerilir. Peki dudak dolgusu sonrası soyulma olur mu ve soyulma durumunda ne yapılması gerek?
Dudak dolgusu sonrası soyulma son derece nadir karşılaşılan bir durumdur. Fakat dolgu maddesinin dudak yüzeyine gereğinden fazla yakın enjekte edilmesi, dudak dolgusu sonrası soyulmaya neden olabilir. Ayrıca hastaların dolgu maddesine alerjisi bulunması ya da kuruluk da soyulmaya neden olabilir. Eğer sorun kuruluksa, dudak dolgusu sonrası krem kullanılması bu sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Eğer kuruluk için dudak dolgusu sonrası ruj sürülecekse, sürülen rujun içerisinde kimyasal maddeler olmamalı ve uygulama nazik şekilde yapılmalıdır. Ayrıca dudak dolgusu vazelin kullanımına da engel değildir.
Eğer kullanılacak olan dolgu dudağın ihtiyacı olan miktardan daha düşük şekilde enjekte edildiyse, bu durum dudak dolgusu sonrası beyazlık yaratabilir. Ayrıca hastalarda başka hastalıklara bağlı olarak gelişen dolaşım sorunları, alerjik reaksiyonlar ve dudaklarda meydana gelen mantar enfeksiyonları da beyazlık oluşumuna neden olabilir. Fakat dolgu maddesi vücutta doğal olarak bulunan bir madde olduğu için genellikle dudak dolgusu sonrası alerjik reaksiyonlar meydana gelmez.
Nadir bir komplikasyon olarak dudak dolgusu sonrası kist oluşumu gözlenebilir. Bunun nedeni kullanılan dolgu maddesinin aşırı şekilde enjekte edilmesi, yanlış bir uygulama yapılmış olması, enfeksiyon ya da hastanın vücudunun alerjik reaksiyonlar göstermiş olmasıdır. Kist oluşumuna şişlik, sertlik, dudaklarda ağrı ya da kızarıklık eşlik edebilir. Kistin küçük olduğu durumlarda kendiliğinden kaybolması beklenebilir. Fakat büyük ya da büyüyen kistlerde doktor kontrolü önemlidir.
Dudak dolgusu sonrası ilk 2 saat boyunca yemek yemek önerilmez. 24 saat boyunca ise dudakları çok fazla hareket ettirmekten kaçınmak gerekir. Yemek yemeye başladığınız zaman ise yumuşak, ılık ya da soğuk yiyecekler tercih etmeniz önerilir. Ayrıca dudak dolgusu sonrası yemek yerken ya da bir şeyler içerken pipet kullanılmamalıdır.
Hastaların burun ameliyatı sonrası dudak dolgusu yaptırmasının önünde herhangi bir engel yoktur. Fakat hem burun şeklinin oturması hem de bölgedeki şişliğin ya da ödemin tamamen yok olması için burun ameliyatı sonrası 3 ay beklenmesi önerilir. Ayrıca burun estetik uygulamalarının ardından doğal görünümün bozulmaması adına kullanılacak dolgu miktarına doğru şekilde karar verilmesi önemlidir. Eğer böyle bir imkan varsa hem dudak dolgusu hem de burun ameliyatı aynı doktora yaptırılmalıdır. Bu sayede her iki ameliyat süreci de başarılı ve doğru şekilde planlanabilir.
Kullanılan dolgu malzemesi dudak dolgusu fiyatları konusunda belirleyicidir. Başarılı bir sonuç elde etmek için genellikle hyaluronik asit bazlı dolgu maddeleri kullanılır. Hyaluronik asit kullanıldığında dudak dolgusu sonrası elde edilen sonuç büyük ölçüde memnuniyet yaratır. Fiyat konusunda belirleyici olan bir diğer faktör ise kullanılan dolgu miktarıdır. Genellikle 1 ml dudak dolgusu öncesi sonrası etkilere bakıldığında yeterli kabul edilir. Fakat dudak dolgusu sonrası istenilen sonuç elde edilememişse biraz daha enjeksiyon yapılabilir. Yani dudak dolgusu sonrası bir enjeksiyon daha yapmakta sakınca yoktur. Ayrıca uygulama yapılan klinik ya da kliniğin sunduğu olanaklar da dudak dolgusu yaptıracaklar için fiyatların değişmesine neden olabilir.
Bugüne kadar dudak dolgusu yaptıran hastaların dudak dolgusu öncesi sonrası görünümüne dair yaptığı yorumlar, bu uygulamanın başarısını gösterir niteliktedir. Ayrıca güvenilir bir plastik cerrah ile çalışıldığı sürece dudak dolgusu sonrası asimetri ya da benzer sorunlar yaşama riski bulunmaz. Uygulama sonrasında dudaktaki değişim hemen görülebilir. Dudak dolgusu son yıllarda popüler bir uygulamadır. Popüler bir uygulama olarak dudak dolgusu güvenilir hekimler tarafından başarılı bir şekilde uygulanır. Eğer siz de dudak dolgusu sonrası hakkında kapsamlı bilgi almak ve randevu oluşturmak isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.