Cilt rengi, vücudun farklı noktalarında farklı bir hâl alabilir. Bu noktalardan biri de göz altlarıdır. Cilt dokusunun ince olması, genetik faktörler gibi çeşitli sebeplerle göz altında morarma meydana gelir.
Göz altı morlukları, pek çok kişinin rahatsız olduğu cilt kusurlarından biridir. Kişi, göz altındaki morluk nedeniyle sürekli makyaj yapma ya da güneş gözlüğü takma ihtiyacı hisseder. Ayrıca kişinin özgüveni azalabilir. Özellikle çevrenizdeki insanlar, sürekli yorgun göründüğünüzü söylediğinde canınız ciddi anlamda sıkılır.
Göz altı morluğu nedeniyle gözün alt kısmında, cildin diğer kısımlarına kıyasla daha koyu bir görüntü meydana gelir. Bazı kişilerin göz kapağında da belli bir koyuluk söz konusudur. Bu koyuluğun yol açtığı renk, kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerde kararmaya yakın bir koyulaşma söz konusudur. Yeşil, kahverengi gibi farklı renkli koyulaşmalar da görülür.
Göz altı morlukları nedeniyle psikolojik açıdan kendinizi rahatsız hissedersiniz. Ayrıca morluklar nedeniyle yaşınızdan büyük görünmeniz de mümkündür. Morluklara bir de göz altı torbalarının ve kırışıklıkların eşlik ettiği durumlarda, göz çevresi görünümü sizi daha da rahatsız etmeye başlar.
Göz altı morluklarının çeşitli sebepleri vardır. Genellikle ciddi bir soruna işaret etmeyen bu sebeplere göre doğru çözüm yollarına başvurmak gerekir. Kimi zaman yaşam tarzı değişiklikleri kimi zaman estetik bir müdahale ile göz altı morlukları sorunundan kurtulmak mümkün olur.
Göz altı morlukları olarak bilinen sorundan kurtulmak için bir estetik cerrahi uzmanına başvurmanızda fayda vardır. Hekim gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verir. Hekimin önerdiği tedavi yöntemine göre seans sayısı ve kalıcı sonuç için gerekli zaman değişiklik gösterir. Göz altı morlukları tedavisi için her zaman uzman bir hekime başvurmalısınız. Yetkin olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamalar, cildinizin zarar görmesine neden olur.
“Göz altı morlukları neden olur?” sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak edilir. Göz altı morluklarının oluşmasına farklı faktörler neden olur. Bu faktörleri şöyle sıralamak mümkündür:
“Göz altı morluklar neden olur?” sorusunun bir diğer yanıtı da bazı rahatsızlıklardır. Yaşadığınız sağlık problemleri nedeniyle göz altı morlukları artar. Alerjik rahatsızlığınız varsa ya da göz kuruluğu problemi yaşıyorsanız kan damarları genişlemesine bağlı olarak göz altında koyuluk ortaya çıkar.
“Göz altı neden morarır?” sorusuna yanıt ararken genetik faktörlere değinmek gerekir. Ailede göz altı morlukları olan biri varsa diğer bireylerde de böyle bir sorun çıkma ihtimali yüksektir.
“Göz altı neden olur?” sorusunun bir diğer cevabı göz çevresinin yapısıdır. Yağ dokusunda yaşanan kayıp, cilt dokusundaki incelme gibi durumların koyuluk oluşturduğu aşikardır. Ayrıca demir eksikliği ve tiroit problemlerinden kaynaklı olarak da böyle bir rahatsızlık yaşayabilirsiniz.
Alkol ve sigara tüketimi ile göz altında meydana gelen morarmanın bir bağlantısı vardır. Böyle zararlı alışkanlıklarınızdan vazgeçmeniz ve yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız, göz altınızın ten renginize yakın bir renk almasına yardımcı olur. Yüz çevresindeki bazı cerrahi müdahaleler morluk oluşumuna yol açabilir. Örneğin pek çok kişi, “Burun estetiği sonrası göz altı morlukları nasıl geçer?” sorusuna yanıt arar. Burun estetiği sonrasında morluk oluşumu geçici sürelidir. Bir-iki hafta içerisinde göz altları eski haline kavuşur. Uzun süreli morluk söz konusu olursa hekiminize başvurmalısınız.
Göz altı morlukları için evinizde doğal yöntemler uygulayabilirsiniz. “Göz altı morluklarına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı pek çok kişinin merakını cezbeder. Kozmetik kremler, kolajen takviyeleri gibi farklı ürünler, bir nebze mevcut göz altı morluklarını azaltır.
Bitkisel yağ ve gıda karışımları ile de olumlu bir sonuç elde etmeyi umabilirsiniz. Ancak bitkisel yağların ve gıda maddelerinin doğrudan cilde uygulanması gözenekleri tıkayarak komedon oluşumuna yol açar. Temiz havluya birkaç buz küpü koyarak gözlerinizin üzerinde bekletebilirsiniz. Soğuğun etkisiyle damarlarda küçülme meydana gelir. Böylece morluklar da azalır.
“Göz altı morlukları nasıl geçer?” diye merak edenler için bir diğer çözüm yolu da salatalıktır. Salatalıkları yuvarlak şekilde dilimleyerek gözünüzün üzerinde on dakika bekletmelisiniz. Ardından ılık su ile durulama yapmalısınız. Diğer bir yöntem ise çay poşeti kullanmaktır. Çay demlendikten sonra çay poşetini soğumaya bırakmalısınız. Soğuyan çay poşetini gözünüzde 5 dakika süreyle bekletmeli ve durulamalısınız.
Göz altı morlukları için tavsiye edilen yöntemlerden biri gül suyudur. Bir pamuğa gül suyu dökmeli ve nazik hareketlerle göz altınıza uygulamalısınız. Hindistan cevizi yağı da sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yağın içerisinde bulunan E vitamini, cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Limon suyunu bir pamuğa çok az miktarda damlatıp iyice emdirerek göz altına uygulayabilirsiniz. Ancak bu tür yöntemler cildinizde hassasiyet yaratabileceği için dikkatli olmanızda fayda vardır.
Doğru tedavi yöntemi uygulanırsa morluklardan geçici ya da kalıcı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Farklı tedavi yöntemleri sayesinde her zaman daha enerjik bir görüntü sergilersiniz. Özgüveninizin artması neticesinde makyajsız bile kendinizi iyi hissedersiniz.
Göz altı morlukları için farklı estetik müdahaleler yapılır. Söz konusu müdahaleler arasında topikal tedavi seçeneği vardır. Hekim tarafından farklı ilaçlar verilerek morlukların azaltılması hedeflenir. Genellikle K ve C vitamini içeren kozmetik ürünler kullanılır. Ayrıca kojik asit, retinoik asit gibi bileşenlerin de renk açma etkisi vardır. Bu tür bileşenler ihtiva eden kremleri düzenli olarak kullandığınız takdirde göz altlarında koyu halkaların daha iyi bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
“Genetik göz altı morlukları nasıl geçer?” sorusuna yanıt olarak PRP ve mezoterapi uygulamalarına değinmek önemlidir. PRP, kanın ayrıştırılması ile elde edilen maddedir. Kişinin kendi kanından elde edilen maddeler, göz altına uygulanır. Mezoterapide ise özel solüsyonlar cilde enjekte edilir. PRP ve mezoterapide seans sayısı hekim tarafından belirlenir. Elde edilen sonuçlar kalıcı değildir ve belli bir süre sonunda uygulamaların tekrarlanması gerekir.
“Göz altı morlukları nasıl geçer?” sorusuna cevap arayanlar için kimyasal peeling yöntemi de bir diğer seçenektir. Glikolik asit içeren kimyasal peeling uygulamaları ile göz altının daha aydınlık bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Göz altı morlukları için lazer uygulanabilir. Ayrıca göz altı ışık dolgusu da uygulanır. Eğer sorun, göz altı dokularındaki azalmadan kaynaklı ortaya çıktıysa genellikle bu yöntem seçilir.
Dolgu ile hem morluktan hem de bölgede oluşan çökme sorunundan kurtulabilirsiniz. Dolgu işlemi, en fazla 12 ay kalıcılık gösterir. Uygulama sonrasında bir ay içinde dolgu tam olarak cilde yerleşir. Göz altı morlukları eğer deri incelmesinden kaynaklı ortaya çıktıysa somon DNA, mezoterapi, altın iğne gibi yöntemler de tercih edilebilir.
Hangi yöntemin hasta için daha uygun olduğuna, hekim tarafından yapılacak değerlendirme neticesinde karar verilir. Hekim alanında yeterince deneyimliyse doğru yöntemi kullanarak sorunun giderilmesini sağlar. Tercih edilecek tedavi yöntemi uygulandıktan sonra hekim tavsiyelerine dikkat ederek morluklardan daha hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Göz altı morlukları oluşumunu, yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yaparak önleyebilirsiniz. Özellikle uyku düzenini sağlamanız önemlidir. Günde 7-8 saat uyuyarak koyu halkaların oluşmasına mani olmanız mümkündür. Göz altında morluk olmaması için bol sıvı tüketmeye de dikkat etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken diğer detaylar şöyledir:
Kadınların güzelleşmek ve daha genç bir görünüm elde etmek için başvurduğu...
“Selülit nasıl geçer?” sorusunun yanıtı, özellikle bu sorunu yaşayan kişiler tarafından merak edilir...