“Kolajen nedir neye yarar?” sorusunun yanıtı pek çok kişi için merak konusudur. Aslında bu maddenin doğal olarak vücutta bulunan aynı zamanda dışarıdan takviye şeklinde de alınabilen bir bileşen olduğunu söylemek mümkündür. “Kolajen nedir?” sorusuna yanıt olarak bu maddenin lifli protein olduğunu söyleyebiliriz. Bu protein kemiklerde ve bağ dokusunda yer alır. Vücuttaki toplam protein miktarının yüzde 30’luk kısmı kolajen maddesidir.
“Kolajen nedir?” konusuna açıklık getirirken maddenin faydalarından da bahsetmek gerekir. Cilt yüzeyinden kemiklere kadar pek çok farklı noktada bu maddenin sağladığı faydalar söz konusudur. Ancak söz konusu maddenin miktarı zaman içerisinde azalır. Yaşa bağlı olarak yaşanan bu durum kolajen faydalarının da sınırlanmasına ve bazen tamamen kaybolmasına neden olur. Bu nedenle ilave kolajen takviyesine ihtiyaç duyulur.
“Kolajen ne işe yarar?” sorusuna yanıt arayanların doğru bilgiye ulaştıklarında arzu ettikleri genellikle elde edilecek faydaların kalıcı olmasıdır. Özellikle ileri yaşlardaki kadın ve erkekler kolajenin faydalarını görmek için neler yapması gerektiğini merak eder. Farklı yollardan kaybedilen kolajeni yeniden kazanmak mümkündür. Ancak bu aşamada bilinçli hareket etmek ve hekim kontrolünde ilerlemek önemlidir. Aynı zamanda günlük yaşamınızı, beslenme alışkanlıklarınızı ve spor yapma sıklığınızı da gözden geçirerek kolajen miktarını dengede tutabilirsiniz.
“Kolajen nedir?” araştırması yapanlar bu maddenin farklı türleri olduğunu bilmelidir. Kolajen türlerinden biri Tip 1’dir. “Tip 1 kolajen ne işe yarar?” sorusuna yanıt vermek gerekirse bu türün toplam kolajen miktarının yüzde 90’ına denk geldiğini söyleyebiliriz. Ayrıca cilt ve kemik yapılarında bulunduğundan da bahsedilmelidir.
“Tip 2 kolajen ne işe yarar?” konusunda araştırma yapanlar bu türün kıkırdak dokuda yer aldığını bilmelidir. Tip 3 kolajen ise bir diğer türdür. “Tip 3 kolajen ne işe yarar?” merak edilen önemli konulardan biridir. Bu tür atardamarlarda, kaslarda ve organlarda yer alarak sağlıklı biçimde işlevlerini yerine getirmelerine yardımcı olur. Ayrıca Tip IV ve Tip V gibi farklı türler de mevcuttur.
“Kolajen nedir?” sorusunun yanı sıra merak edilen konulardan biri de maddenin faydalarıdır. Kolajen faydaları hakkında şöyle sıralama yapmak mümkündür:
Kolajen faydalarını sıraladıktan sonra doğal kolajen kaynaklarına değinilmelidir. “Doğal kolajen nedir?” sorusunun yanıtı vücutta doğal olarak bulunan kolajen şeklindedir. Ancak besin yoluyla da bu maddeyi alabilirsiniz. Ayrıca besin takviyeleri ve birtakım estetik uygulamalar sayesinde de bu maddenin faydalarından yararlanabilirsiniz.
“Kolajen nedir?” sorusunun yanıtlarını öğrendikten sonra zararlarının neler olduğuna dair bilgi edinmek de gerekir. Her ne kadar bu maddenin ciddi zararları söz konusu olmasa da belli durumlarda bazı sıkıntılar yaşanabilir. Kolajenin zararları arasında ilk olarak kiloya değinmek gerekir. “Kolajen kilo aldırır mı?” sorusunun yanıtı pek çok kişi için merak konusudur. Ancak kolajen yan etkileri arasında kilo aldırması yoktur. Bu maddeyi içeren takviyeleri tüketerek kilo almazsınız. Öte yandan kolajen içeren kalorili besinleri aşırı miktarda tüketmek kilo almanıza neden olabilir.
“Kolajen ödem yapar mı?” diye merak edenlerin ilk önce bilmesi gereken takviye kullanım miktarını doğru ayarlamaktır. Eğer tüketimde aşırıya kaçılırsa ödem oluşumu meydana gelebilir. Bunların yanı sıra ishal ya da kabız görülmesi de mümkündür. “Kolajen böbreklere zarar verir mi?” konusunda araştırma yapanların bilmesi gereken bu zararın da aşırı tüketim sonucunda meydana geldiğidir. Tüketim miktarı doğru ayarlanmazsa hem böbreklerin hem de diğer organların sağlığında bozulma olabilir.
“Kolajen nedir?” konusunda önemli noktalardan biri de bu maddenin eksikliğidir. Yeterli kolajene sahip olmadığınız takdirde birtakım olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Kolajen eksikliği belirtileri arasında cilt kırışıklığı, eklem ağrıları ve kas zayıflaması vardır. Bu zararlar genellikle ilerleyen yaşla beraber ortaya çıkar. Yaşa bağlı olarak kolajen seviyesi azaldıkça hastaların şikâyetleri de artar. Uygun miktarda takviye alarak söz konusu zararların önüne geçebilirsiniz.
Kolajen eksikliği genellikle 30 yaşından itibaren başlar. Yaş ilerledikçe kolajen seviyesi ciddi oranda azalır. Bunu engellemek için günlük yaşamınızı da iyileştirmelisiniz. İlk olarak stresten uzak durmaya dikkat etmelisiniz. Spor yapmak, her zaman sağlıklı beslenmek de önemlidir. Kemik suyu içmek tercih edebileceğiniz takviye yöntemleri arasındadır. Ayrıca güneş koruyucu kullanmayı da ihmal etmemelisiniz. Günde en az 2 litre su tüketmek, yeterli seviyede C vitamini almak da size kolajen desteği sağlar.
Sigara, kolajen seviyesini olumsuz etkileyen nedenlerden biridir. Bu nedenle sigarayı bırakmanızda fayda vardır. Düzenli uyku ve şeker tüketiminin sınırlandırılması gibi ayrıntılara da dikkat etmek gerekir. Ne denli sağlıklı yaşam sürerseniz vücuttaki doğal kolajeni o kadar koruyabilirsiniz.
Kolajen eksikliğiyle baş etmek için hidrolize ya da peptid kolajen kullanmalısınız. Likit formlar da tercih edebilirsiniz. En az 5-10 gram aralığında kolajen ihtiva eden takviyeler size gereken desteği sunar. Ayrıca çinko, C vitamini gibi farklı bileşenlerin de takviye içerisinde yer almasına dikkat edilmelidir. Ürünün molekül ağırlığının düşük olması da önemlidir.
“Kolajen nedir?” konusunda araştırma yaparken maddenin en doğru şekilde nasıl alınacağını öğrenmelisiniz. Kolajen molekül ağırlığı fazla bir madde olduğu için birtakım işlemlerden geçirilerek satışa sunulur. Bu işlemlerden biri de hidrolizdir. Hidrolize kolajen vücut tarafından rahatlıkla sindirilir. Kısmen hidrolize edilen kolajen jelatin adıyla anılır. “Kolajen nasıl kullanılır?” sorusuna yanıt bulmak için aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz:
Kolajen içeren gıdalar arasında pek çok çeşit vardır. Bu çeşitleri şöyle sıralayabiliriz:
Kolajen miktarınızı artırmak için birtakım estetik uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Bu uygulamalardan biri karbon peelingtir. Cilt sağlığına iyi gelen uygulama sayesinde kolajen sentezi de artırılabilir. Cildin yapı taşları arasında yer alan kolajen maddesinin üretiminin desteklenmesi için karbon peeling yaptırabilirsiniz. Kolajen takviyesinin sağlanmasıyla beraber cilt yenilenir. Böylece gençleşme ve kırışıklıkların azalması da sağlanır.
Ciltte bulunan proteinlerin artması ve kolajen üretiminin desteklenmesi için tercih edilebilecek bir diğer uygulama saten yüz germedir. Bağ dokusunu güçlendiren, cildi gençleştiren uygulama radyofrekans enerji iletimiyle yapılır. Kolajen üretimini destekleyen diğer uygulamalar fraksiyonel ve Q-Switch lazerdir.
“Kolajen nedir?” sorusuna yanıt ararken özellikle doğru zamanlamaya ve doğru ürüne odaklanmalısınız. Bu noktada bir estetik cerrahi uzmanından destek almalısınız. Uzman hekimler sizi doğru uygulamaya ve takviyelere yönlendirir. Böylece bilinçli bir şekilde kolajen desteği alabilirsiniz. Kolajen iğnesi gibi farklı uygulamalar, alacağınız takviyeler cildinizi güzelleştirirken kendinizi psikolojik olarak da iyi hissetmenizi sağlar.
Kolajen takviyelerinin ve uygulamalarının fiyatları birçok detaya bağlı olarak değişir. Marka, ürün gramajı gibi detaylar kolajen fiyat belirlenmesinde etkilidir. Uygulamalarda ise seans sayısı, hekim ve klinik detayı önemlidir. Ancak fiyattan ziyade bir uygulamanın profesyonel hekim tarafından yapılmasına dikkat edilmelidir. Takviye ürünlerin de kalitesine odaklanmalısınız.
Burun estetiği, kişinin yüzündeki dengeyi ve uyumu iyileştirmek amacıyla yapılan estetik bir cerrahi prosedürdür.
Cilt rengi, vücudun farklı noktalarında farklı bir hâl alabilir. Bu noktalardan biri de göz altlarıdır.