Diş sıkma ve gıcırdatma gibi sorunlar bireylerin uyku kalitesini olumsuz etkilerken diş ve çene sağlığı üzerinde de farklı problemlere yol açar. Diş sıkma ve gıcırdatma çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Genetik faktörlerden kullanılan bazı ilaçlara, strese kadar pek çok neden gösterilebilir. Bu problemleri yaşayanların uyku kalitesindeki azalmaya bağlı olarak günlük yaşamı da olumsuz etkilenir. Ayrıca dişlerini gıcırdatan ya da sıkan kişilerde çene kısmında şekil bozuklukları da meydana gelebilir. Bu nedenle pek çok kişi diş sıkma ve gıcırdatma problemlerinden kurtulmak için bir çözüm yolu arar.
Tercih edilebilecek çözüm yolları arasında dental sorunların giderilmesi vardır. Hastanın dişlerinde eksiklik ya da alt ve üst çenelerin birleşmesinde anormallikler varsa bunlara yönelik tedaviler uygulanır. Psikolojik kökenli olarak böyle bir sorunla karşılaşanlar için psikoterapi ve diğer psikolojik destek seçenekleri değerlendirilebilir. Masseter botoks da dişlerini gıcırdatan ve sıkan kişiler için uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir.
Masseter botoks temel olarak çene kaslarındaki aşırı hareketin, büyümenin kontrolü amacıyla yapılır. Diş sıkmanın ya da gıcırdatmanın yanı sıra farklı nedenlerle de uygulanır. Çene ve eklem rahatsızlıkları, sert yiyecek tüketimi ya da aşırı sakız çiğneme gibi durumlar nedeniyle oluşan aşırı hareket çene kasında büyümeye sebebiyet verebilir. Bu büyümeye bağlı olarak yüz şeklinde değişim ve ağrı da ortaya çıkabilir. Masseter botoks çene kasından kaynaklı ortaya çıkan birçok sorunun giderilmesine yardımcı olur.
Uygulamanın farklı branşlarda uzmanlaşmış hekimler tarafından yapılması mümkündür. Estetik ve plastik cerrahlar bu işlemin uygulayıcıları arasındadır. Ayrıca diş hekimleri, dermatologlar ve kulak, burun, boğaz dalında uzman hekimler de uygulamayı gerçekleştirebilir.
Bazı durumlarda diş hekimlerinin, estetik cerrahların konsültasyon yapması ve ortak hareket etmesi de gerekebilir. Operasyonu gerçekleştirecek hekimin yüz anatomisi alanında uzman olması önemlidir. Ayrıca kasların çalışma sistemi konusunda hekimin bilgi sahibi olmasına da önem vermek gerekir.
Masseter botoks yani çene botoksu çene kaslarının aşırı büyümesini, çalışmasını önlemek ve buna bağlı olarak yaşanan diş sıkma ve gıcırdatma gibi farklı problemlerin giderilmesi için uygulanır.
Masseter kasının büyümesinin nedeni genetik faktörler de olabilir. Ayrıca bazı araştırmalar etnik kökene göre bazı hastalarda bu sorunun daha fazla görüldüğünü gösterir. Özellikle Asya kökenli kişilerde bu soruna daha fazla rastlanır. Aşırı çiğneme ya da ağzın sadece bir tarafını çiğneme için kullanmak da masseter kasında büyüme yaratabilir.
Operasyonla ilgili en fazla merak edilen konulardan biri “Masseter botoks hangi yaşlarda yapılır?” sorusunun yanıtıdır. 18 yaşından büyük olan kişiler bu uygulamayı hekiminde uygun görmesi hâlinde yaptırabilir. 18 yaşından küçük kişilerin henüz çene kasları yeterince gelişmediği için bu operasyonun yapılması uygun değildir. Ancak zorunlu durumlarda hekim onayıyla 18 yaş altındaki kişilere de operasyon yapılabilir.
Hamile ve emziren annelerde çene botoksu uygulanması tercih edilmez. Aynı zamanda hastanın mevcut sağlık sorunları, kullandığı ilaçlar gibi detaylar dikkate alınarak da değerlendirme yapılır ve uygulamanın gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine karar verilir.
İnek sütü proteini alerjisi, uygulamaya engel olan durumlar arasındadır. Nöromüsküler rahatsızlıklar, keloidal yara izi, dismorfik bozukluklar gibi bazı sorunların mevcut olduğu hastalar için de masseter botoks tercih edilen bir uygulama değildir. Öte yandan hastanın beklentilerinin gerçekçi olması da hekimler tarafından önemsenen konular arasındadır.
Çene sıkma ve diş gıcırdatmadan rahatsız olanların şikayetlerini değerlendiren hekimler botoksa karar verebilir. Sakız çiğnemek gibi alışkanlıkları olanlar da zamanla çene ağrısına bağlı olarak hekime başvurabilir. Çene ağrısına çözüm olarak da masseter botoks önerilebilir.
Mandibular ve kondiler kemik kırıklıkları olan hastalarda ek faydalar elde etmek için masseter botoks yöntemine başvurulması mümkündür. Kırıklar için gerekli cerrahi tedavinin uygulanmasının ardından masseter kaslara ve ilave olarak temporalis kaslara uygulama yapılabilir.
Masseter botoks dikkat edilmesi gerekenler hem operasyon öncesi hem sonrasındaki süreç açısından önemlidir. Uygulama öncesinde dikkat edilmesi gereken detayları şöyle sıralayabiliriz:
Uygulamadan bahsetmeden evvel uygulamanın yapılacağı masseter kasından detaylı bahsetmek gerekir. Masseter kası hem çiğneme hem konuşma sırasında aktif olarak kullanılan bir kastır. Bu kas oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Kasın güçlü yapısı ve zaman içerisinde büyümesi neticesinde diş gıcırdatma, çenede gerginlik ya da ağrı gibi problemler yaşanabilir. Bu kasın bulunduğu yer elmacık kemiğinden başlar ve alt çene kemiğine kadar iner. Masseter kasının yüzeysel ve derin olmak üzere iki farklı bölümü vardır.
Çiğneme esnasında bu kas sayesinde çene aşağı ve yukarı hareket eder. Diğer kaslarla beraber hareket ederek estetik bir çene görünümünün ortaya çıkmasını; konuşma, esneme gibi fonksiyonların yerine getirilmesini sağlar. Bu kaslar aşırı çalıştığı takdirde büyüyebilir. Bu durum masseter hipertrofisi olarak adlandırılır.
Plastik cerrahi uzmanları, diş hekimleri ya da kulak, burun ve boğaz uzmanları masseter botoks uygulamasını yaparken küçük enjektörler kullanır. Botulinum toksini enjekte edilerek masseter kasının hareketleri kısıtlanır. Yaklaşık beş ila on beş dakikalık bir uygulama neticesinde hasta çene kası büyümesine bağlı ortaya çıkan sorunlardan kurtulabilir.
Masseter kası bölgesinde botulinum toksininin enjekte edilmesinden sonra hassasiyet ortaya çıkabilir. Ayrıca şişlik de yaşanabilir. Bu belirtiler kısa süre içerisinde ortadan kalkar. “Masseter botoks nasıl yapılır?” sorusuna yanıt arayanlar operasyon sırasında ağrı, acı hissedip hissetmeyeceklerini merak eder. Botoks uygulamasının yapılması sırasında herhangi bir ağrı ya da acı olmaz. Bunun için botoks uygulanacak alana anestezik krem sürülür. Yapılacak enjeksiyon sayısı hastanın mevcut problemine ve bu problemin şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Jawline masseter botoks sonrasında hastanın günlük hayatına ara vermesine gerek kalmaz. İşinizden izin almadan ya da işlerinizi yarım bırakmadan bu uygulamayı yaptırabilirsiniz. “Masseter botoks ne zaman etki eder?” sorusunun yanıtı da operasyonu yaptırmak isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Ayrıca masseter botoks kalıcılığı da birçok kişi tarafından araştırılır.
Uygulamanın etki etmesi yaklaşık 3-4 haftayı bulabilir. Bu nedenle hastanın şikayetlerinden tam anlamıyla kurtulması için de etki süresinin tamamlanması gerekir. Etki süresi tamamlandığında çene ve baş ağrılarına çözüm sağlamak mümkündür. Çene hattına yapılan uygulama neticesinde ağrı, şekil bozuklukları ve farklı problemler giderilebilir.
Masseter botoks uygulamasının ardından hekim, hastaya kontrol planlaması yapar. Kontroller yapılarak uygulamanın olumlu ya da olumsuz etkileri takip edilir. Uygulama yapıldıktan sonra kalıcılık süresi yaklaşık 3 ila 6 ay arasında değişir. Tekrarlayan uygulamalarda daha uzun süreli etki gözlemlenmesi de mümkündür. Botoksun, kasın kasılmasını durdurması neticesinde zamanla kasılmaların daha az meydana gelmesi de söz konusu olabilir.
Hekim tarafından yapılacak kontrollerde botoksun ne sıklıkla tekrarlanacağına karar verilir. Botoksun etkileri zayıflamaya başlar başlamaz yeniden uygulama yapılması kalıcılığın korunması açısından önemlidir.
Masseter kası botoks yaptıranlar herhangi bir yan etkiyle karşılaşmaz. Masseter botoks etkisi neticesinde operasyon sonrasında oluşan hafif ağrı ve şişlik kısa sürede kaybolur. Uygulamanın yan etkileri geçicidir ancak yeterince uzman bir hekim tarafından yapılmayan uygulamaların kalıcı olumsuz etkileri olabilir. Masseter botoks zararları gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için her zaman uzman bir hekim seçimi yapmalısınız.
Uygulama neticesinde çiğneme işlevinde değişim olmaz. Ancak çiğneme kasındaki aşırı hareketler engellenir. Masseter botoks yaptıranlar bir gülüş değişikliği yaşayıp yaşamayacağını da merak eder. Gülümseme sırasında hafif bir asimetri olsa da bu durum geçicidir.
Masseter botoks öncesi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Masseter botoks sonrası dikkat edilmesi gereken detaylar şöyledir:
Masseter botoks uygulamasından sonra hastanın diş gıcırdatma ve sıkma gibi şikayetlerinde ciddi bir azalma sağlanabilir. Aynı zamanda aşırı kuvvetli olan diş kasının zayıflamasıyla dişlerde ağrı ve aşınma riski de azalır.
Bazı hastalarda uygulama sonrasında diş gıcırdatmaya bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar da botoks sayesinde azalabilir. Masseter botoks kısa ve uzun vadede pek çok olumlu etki sağlayabilmesi ve basit bir işlem olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir.
Yüz şeklinin simetrik görünmesi gibi olumlu sonuçlardan da bahsedilebilir. Çene hatlarında keskinlik ve sivrilik gibi problemler uygulama neticesinde düzelebilir. Bu nedenle sadece estetik kaygılarla da bu uygulamanın yapılması söz konusu olabilir. Böylece ince ve oval bir görüntü elde edilebilir.
Söz konusu faydaların ortaya çıkabilmesi için botoks markasından, uygulama miktarına kadar pek çok detaya dikkat edilmelidir. Hekimin uzmanlığı ve tecrübesi de oldukça önemlidir.
Yüz şeklinizi ve görünümünüzü tam anlamıyla beklentilerinize uygun hâle getirmek için Hollywood Spectra lazer karbon peeling, Q Switch tedavileri, hydrafacial gibi kolajen üretimini destekleyen uygulamaları da uzman bir hekime başvurarak yaptırabilirsiniz.