Sizi Arayalım

Tek Taraflı Göz Kapağı Düşüklüğü

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü, doğuştan gelen estetik sorunlara, gen yoluyla aktarılan ırsi faktörlere ya da yatan farklı bir hastalığa bağlı olarak görülür. Tek taraflı veya iki taraflı görülmesi muhtemeldir. Ancak göz kapaklarında tek taraflı düşüklük vakasına daha sık rastlanmaktadır. Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü, tıp literatüründe “Ptozis” ismiyle geçer. Göz kapağının kirpikli kısmının aşağıya doğru inmiş şekli olarak tanımlanır. Kapağı yukarıda tutan kasın ya da bileşenlerde meydana gelen gevşeme ve esnemedir. doğurabileceği sonuçlar ise estetik açıdan şekil bozukluklarından görme bozukluklarına, hatta göz bebeğinin kapanmasına kadar uzanabilir.

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü probleminin tanısı, teşhisi, medikal tedavisi ve cerrahi girişimi için Lovest Clinik’ten profesyonel hizmet alabilirsiniz. Uzmanlık ve tecrübe gerektiren etkili uygulamalardan yararlanarak, arzu ettiğiniz sonucu alabilirsiniz.

Tek Taraflı Göz Kapağı Düşüklüğü Nedenleri

Çocuk, yetişkin ya da yaşça ileri bireylerde “Ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğü neden olur?” sorusunun yanıtı fazlasıyla merak konusudur. İstenmeyen bu durumun altında yatan farklı sebepler mevcuttur. Doğuştan görülen problemlerde, göz kapağını yukarı kaldıran kas sistemi gelişmemiş olabilir. Yetişkinlerde yaş faktörü öne çıkar. Yaşlanmaya bağlı görülür. Enfeksiyon ve alerji risklerine bağlı şişme atakları, gözlerin sık ovuşturmak, kontakt lens kullanımı ve travmalar öncelikli nedenler arasındadır. Ayrıca önceden geçirilen göz operasyonları da tek taraflı göz kapağı düşüklüğüne yol açabilir.

Belli başlı tek taraflı göz kapağı düşüklüğü nedenleri ve detayları şu başlıklar altında sıralanabilir:

  • Nörolojik Kaynaklı: Üst göz kapağının hareketini sağlayan levator kasını uyaran sinirdeki sorunlarla birlikte, nörojenik kapak düşüklüğü oluşabilir. Örneğin Horner sendromuna ya da Multipl Skleroz (MS) hastalıklarına bağlı sinir felçleri, buna sebebiyet verebilir.
  • Mekanik Kaynaklı: Kapağın üst bölümünde oluşabilecek yaralar, kanser dokusu, kontakt lens kullanımı gibi hususlar, kapağı kaldıran kas dokusunu bozabilir.
  • Miyojenik Kaynaklı: Üst göz kapaklarındaki kasların hareketine engel olan bir kusur (Miyopati) ya da kası uyaran sinir hücrelerindeki kusurlar, Myastenia Gravis gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
  • Travmatik Kaynaklı: Çeşitli dış etmenlerin neden olduğu travmalar, levator kasılmasına, yırtılmasına yol açarak, tek taraflı göz kapağını düşürülebilir.
  • Aponevrotik Kaynaklı: Yaşlanma, travma ya da geçirilen cerrahi operasyon sonrası yan etki ile ortaya çıkabilir. Göz kapağını yukarı kaldıran kas tendonlarındaki sorunlardan kaynaklanır.

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü sorununu için Lovest Clinik Estetik ve Güzellik Merkezi’nden profesyonel hizmet alabilir, tanı ve tedavi sürecini uzmanlık güvencesiyle yürütebilirsiniz.

Çocuklarda Pitozis

Çocuklarda görülen göz kapağı düşüklüğü, genellikle doğuştan gelir. Ancak nadiren de olsa, sonradan gelişen vakalar da mevcuttur. Doğuştan tek taraflı göz kapağı düşüklüğü “Konjenital Pitozis” olarak adlandırılır. Kapağı kaldıran kas sorunlarına sık rastlanır. Eşlik etmesi muhtemel diğer sorunlardan bazıları şunlar olabilir;

  • Göz hareketleri ile ilgili sorunlar,
  • Kas hastalıkları,
  • Göz kapağının üzerinde ya da herhangi bir yerindeki tümörlerin varlığı.

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü devam eden çocuklarda, sonradan ortaya çıkma riski bulunan sorunlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Görüş açısını engelleyecek kadar düşen göz kapağı göz tembelliği (Ambliyopi) meydana getirebilir. Bu durum göz hastalıklarına neden olur. Bir gözün diğerinden daha kötü görmesi ile sonuçlanabilir.
  • Göz kapağı düşüklüğü fark edilene kadar bulanık görme süresi uzayan çocuklarda, astigmatizm riski artabilir.
  • Kimi durumlarda ise fazlasıyla görme zorluğu yaşayan çocuklarda şaşılığa yol açabilir.

Yetişkinlerde Pitozis

Yetişkinlerde ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğü tek taraflı olarak, genellikle sonradan ortaya çıkar. Çünkü çocukluktan gelen sorunlar, yetişkinlik dönemine gelmeden önce fark edilir. Yaşlanma belirtileri ya da travmaya bağlı yaralanmalar, tek taraflı göz kapağı düşüklüğü problemine neden olabilir. Kimi durumlarda göz ameliyatının ardından oluşan komplikasyonlara bağlı gelişebilir. Ayrıca bazı hastalıkların ve tümörlerin de göz kapağı kasının deformasyonuna etkisi vardır.

Tek Taraflı Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri

Kapak düşüklüğü görmeyi ve estetik görüntüyü etkileyen çeşitli belirtiler verir. Görme yetisi ve dış görünüş üzerinde olumsuz etkileri görülebilir. Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü, dıştan bakıldığında fark edilir. Özellikle aynaya baktığınızda ya da çekildiğiniz fotoğraf karelerinden anlayabilirsiniz. Bariz biçimde göze çarpan asitmetrik görüntü, düşük göz kapağını fark etmenizi sağlar. Sorunlu olan gözünüz daha kısık, diğer gözünüz ise daha büyük görünür. Ayrıca yüzde yorgun bir ifade dikkat çeker. görme yetisini iyileştirme çabası gösteren hastalarda, kaşını kaldırma gibi alışkanlıklar söz konusudur.

Gözlerde meydana gelen aşırı kuruluk ya da sululuk gibi rahatsız edici durumlar, göz kapağı düşüklüğü belirtileri arasındadır. Nadir de olsa çift görme veya bulanık görme sorunlarına rastlanır. Bu tür belirtiler diyabetten kaynaklanabileceği gibi ilerleyerek kronikleşen kas rahatsızlıklarına bağlı da görülebilir. Ayrıca miyasteni benzeri hastalıklara bağlı gelişebilir. Göz hareketlerinde yaşanan problemler de tek taraflı göz kapağı düşüklüğü belirtileri arasında yer alır. İlerleyen safhalarda görmeyi engellediği de bir gerçektir.

Tek Taraflı Göz Kapağı Düşüklüğü Tanısı Nasıl Konur?

Göz kapağı düşüklüğü tanısı, uzman hekim tarafından konur. Fiziki muayenenin ardından ilk tek taraflı göz kapağı düşüklüğü ile ilgili ilk bulgular tespit edilir. Eski fotoğraflarınızı incelemek isteyen doktorunuz, göz çevresinde meydana gelen değişiklikleri değerlendirebilir. Aynı zamanda çeşitli nörolojik ve kan testleri yapılarık, tüm tetkikler detaylı şekilde yapılır. Bu süreçte diyabet ile hipertansiyon gibi kronik hastalıkların varlığı da dikkate alınır. Uzmanlık ve bilimsel veriler ışığında konulan tanının ardından, hasta için uygun ameliyat yöntemine karar verilir.

Kalite, donanım ve hijyen koşulları kusursuz bir estetik merkezi olan Lovest Clinik’ten randevunuzu alarak, kendinizi uzmanlarımıza emanet edebilirsiniz. Göz kapağı estetiği ile sizde yaşam kalitenizi yükseltip daha sağlıklı ve estetik görünüme kavulabilirsiniz.

Tek Taraflı Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi

Göz kapağı düşüklüğü tedavisi sırasında ameliyat tercih edilir. Bu süreçte sosyal mecralarda, tek taraflı göz kapağı tedavisi hakkında doğal tedavi yöntemleri ile ilgili yayınlara rastlayabilirsiniz. İtibar etmemeniz önemle tavsiye edilir. Çünkü konuyla ilgili internet üzerinden araştırma yapan hastaların, “Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü, doğal yollardan tedavi edilebilir” gibi bilgilerin doğruluğu yoktur.

Tek Taraflı Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğünde yaygın şekilde kullanılan iki önemli tedavi yöntemi bulunur. Her ameliyatta olduğu gibi kapak düşüklüklerinde ameliyatta olası riskler görülebilir. Bu operasyonlardan ilki “Levator Rezeksiyonu” ikincisi ise “Frontal Askı” cerrahi girişimidir. Her ikisi de hasta tamamen bayıltılmadan, yani lokal anestezi ile bölgesel uyuşturularak gerçekleştirilir.

  1. Levator Rezeksiyonu

Göz kapağının işlevini yeterli seviyede yerine getirdiği durumlarda, levator rezeksiyonu girişimine başvurulur. Bu yöntem esnasında şu adımlar uygulanır:

  • Üst göz kapağı, uyuşturucu enjeksiyon yöntemiyle uyuşturulur.
  • Üst kapak çizgisinden ince bir kesi açılır.
  • Göz kapağı kasına ulaşıldıktan sonra, bu kas kısaltılır.
  • Kesilen bölge dikilerek kapatılır.

Yaklaşık 20 dakikada tamamlanan işlemin süresi, cerrahın tecrübesine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı, biraz daha uzayabilir ya da kısalabilir. Operasyon bitince gözün üzeri bandajlanır. Bandaj, ameliyattan 24 saat sonra çıkarılabilir. Bir hafta boyunca ameliyatlı bölgeye su değirmemek gerekir. Göz çevresinde meydana gelen morluk ya da şişlik oluşumları, operasyon sonrası normal komplikasyonlardır. İzlerin tamamen kaybolması bir haftayı bulur. Dikişler ise 5. gün sonrasında alınır.

  1. Frontal Askı

“Frontal Askı” tek taraflı göz kapağı düşüklüğü ameliyatı olarak uygulanan ikinci alternatiftir. Göz kapağınızın zayıf olması durumunda, bu yönteme başvurulur. Doğuştan gelen göz kapağı düşüklüklerinde ve göz kapağında görülen sinir felçlerinde uygulanır. Ayrıca daha önceden göz ameliyatı olmasına karşın beklediği sonucu alamayan hastalarda da “Frontal Askı” cerrahi müdahalesi tercih edilir. Yöntemde izlenen başlıca adımlar şöyledir:

  • Yetişkinlerde hem göz kapağı hem de alın bölgesi tamamen uyuşturulur.
  • Genel anesteziye engel durumu bulunmayan çocuklar ise tamamen uyutulur.
  • Göz kapağının iç bölümünden geçirilen özel bir bant yardımıyla, üst göz kapağı yukarıya doğru kaldırırlar. Bantlar silikon olabileceği gibi başka malzemeden üretilen steril bantlar olabilir.
  • Operasyonda kullanılan bant, alın kısmındaki derinin altına dikilir.

Ameliyat yaklaşık 15 dakika sürer. Operasyon sonunda göz bandajlanır ve 1 gün boyunca kapalı şekilde kalır. Ameliyatın 5. günü dkişler alınsa bile, bu zaman zarfında göz kapaklarının, su ile temasından kaçınılmalıdır. Gerek göz çevresinde gerek alın kısmında görülen şişlik ve morluklar normaldir ve bir hafta sonra geçmeye başlar.

Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü problemlerine uzman yaklaşımı ile profesyonel çözümler getiren Lovest Clinik sayesinde tedavi sürecini başarıyla yönetebilir, arzu ettiğiniz sonuca güvenle ulaşabilirsiniz.

İlgili İçerikler
Diş Estetiği Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş Estetiği Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş estetiği, hem sosyal hayatta hem de iş hayatında ikili diyaloglarda, gülümserken, kahkaha atarken...

Yara İzi Nedir? Nasıl Geçer?
Yara İzi Nedir? Nasıl Geçer?

Yara izi nasıl geçer sorusu günlük hayatta sıkça karşılaşılan sorular arasında yer alır...

Erkekler de Yapar ve Yaptırır
Erkekler de Yapar ve Yaptırır

Bir dönem bakımlı erkekler için ‘Metroseksüel’ tabiri kullanılır, özellikle maço algısı...

Endolift Nedir?
Endolift Nedir?

Yüz ve vücut bölgelerinde cerrahi müdahale gerektirmeden sıkılaştırma sağlayan endolift...

Son Güncelleme Tarihi : 14.04.2025