Diş beyazlatma bir diğer adıyla bleaching uygulaması daha estetik bir diş görüntüsü sağlamak için yapılan bir medikal estetik işlemdir. Yediğimiz yemekler, içtiğimiz içecekler ve hatta kullandığımız ilaçlar bile dişlerimizin renginin beyazlığını kaybetmesine neden olabilir. Dişler insanlarla iletişime geçtiğimizde ilk dikkat çeken noktalardandır. Temiz ve bakımlı bir diş görünümü karşınızdaki kişiye vermiş olduğunuz imajınızı da etkiler. Vücudumuzun diğer bölgelerinde olduğu gibi dişlerimiz de zamanla yıpranabilir. Diş üzerine yapılan kaplamalar, dolgular ve protezler zaman içerisinde farklılaşabilir ve rengi koyulaşabilir. Ağız bakımının nasıl olduğu da diş beyazlığı konusunda önemli faktörlerden biridir. Genellikle dişlerine iyi bakan kişilerde diş yüzeyinde daha az hasar, çürük ve renk değişimi görülür.
İçindekiler
Bembeyaz dişlere kavuşmak çoğu insanın hayalidir. Diş beyazlatma (bleaching) sayesinde diş renginden memnun olmayan kişilerin istenilen beyaz görünüme kavuşması mümkündür. Diş beyazlatma işlemi hekim tarafından yani uzman bir kişi tarafından yapıldığında daha sağlıklı sonuçlar elde edilir. Kişilerin evde kendilerine yapabileceği alternatif diş beyazlatma (bleaching) yöntemleri bulunmaktadır. Diş beyazlatma (bleaching) işlemi gelişen teknoloji sayesinde oldukça kolay ve zahmetsiz uygulanır. Ev tipi ve ofis tipi vb. kategorilere ayrılan yöntemlerle yapılan bu işlemler sayesinde insanlar kendilerini daha çekici ve güzel hisseder. Yapılan beyazlatma ile özgüvenleri artan kişiler daha rahat ilişki kurabilir ve güzel gülüşlerini saklama ihtiyacı duymazlar.
Benimle Alev hanım ilgilendi. Güler yüzüyle ve güzel açıklamalarıyla içimi çok rahatlattı, güven verdi. Aldığımız kaliteli hizmet için çok teşekkür ed
Devamını Okubir arkadaşımın tavsiyesiyle gittiğim, lovest klinik'te lokal anestezi ile göz kapağı operasyonu geçirdim. ilk önce danışmanım Tubanur hanım'a şahsıma
Devamını OkuKlinikte en sıcak ve en kibar gördüğüm Alev hanımdı benimle işlemin tüm detaylarını paylaştı sorularımdan yılmadı:) cok bilgili kendisini dr zannetmem
Devamını OkuKuzenim saç ekimi operasyonu için araştırma içerisindeydim kendisi saç ekimi için kendini hazır hissettiğini ve Türkiye ye gelmek istediğini söylemişt
Devamını OkuKlinik gayet temiz , çalışanlar ilgili, doktorlar çok başarılı. Herkese tavsiye ederim
Lovest klinikte dudak dolgusu yaptırdım çok memnun kaldım herkes nerde yaptırdın diye soruyor onlara söylemiyorum
Dişler belirli nedenlerden dolayı zamanla eski rengini ve parlaklığını kaybedebilir:
Profesyonel ya da doğal yollarla diş beyazlatma (bleaching) yöntemleri uygulanarak dişlerin renginde açılma elde edilir.
Diş beyazlatma (bleaching), diş üzerindeki mine yapısında zamanla oluşan inorganik, organik ve renkli maddelerin giderilmesi için pek çok farklı yöntemlerle yapılabilecek işlemlerin genel tanımıdır. Dişlerimiz gün içerisinde dışarıdan müdahaleye en çok maruz kalan bölgelerimizdendir. Çalıştığımız iş yerinde, evde, dışarıda sohbet ederken her anımızda yiyecek ve içecekler bize eşlik eder. Yediğimiz içtiğimiz gıdalar doğru bakım yapılmadığında ya da fazlaca tüketildiğinde zamanla diş problemlerine neden olabilir. Oluşabilecek diş problemlerinden bir tanesi de diş renginde koyulaşma, sararma gibi renk değişimleri görülmesidir.
Çay kahve sigara alkol tüketimi sonucu dişlerin doğal renginde değişimler ortaya çıkabilir. Bununla birlikte; genetik faktörler, sık ilaç kullanımı, ağız bakımının yeterli olmaması, kronik hastalıklar gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak diş yapısı üzerinde birtakım değişimler meydana gelebilir. Erken yaşlarda yapılan dolgular, kaplamalar ya da protezler üzerinde bakıma bağlı olarak renk değişimleri ortaya çıkar. Diş rengi yaşa bağlı olarak da zamanla değişebilir. Dişlerimizin doğal renginde sararma, leke, gri ya da mat bir görüntü ortaya çıkarsa kişiler kendilerini kötü hissedebilir.
Beyazlığını ve parlaklığını kaybeden dişileri eski görüntüsüne kavuşturmak için yapılan birkaç güvenilir yöntem bulunmaktadır. Diş beyazlatma (bleaching) işlemi, dişlerinizin renk tonunu daha açık hale getirerek istediğiniz beyazlığı yakalamanızı sağlar. Diş beyazlatma dişin mevcut renk tonundan 1-2 ton açılmasını sağlar. Diş beyazlatma tedavisinin hekim tarafından yapılması daha sağlıklı sonuçlar elde edilmesi için önemlidir.
Yaşlanmanın, genetik faktörlerin ya da farklı sebeplerin etkisiyle ciltte sarkma...
Sosyal yaşamın tamamen sekteye uğradığı pandemi döneminde sağlık turizmi de ciddi şekilde etkilendi elbette.
Kişisel ağız bakımımıza ne kadar özen göstersek de bazen diş problemleri yaşanması kaçınılmaz olur. Dişlerdeki renk değişimi de bu problemlerden bir tanesidir. Profesyonel bir diş hekimi tarafından yapılan bleaching işlemi genellikle güvenilirdir ve olumlu sonuçlar elde edilir. Diş beyazlatma (bleaching) işlemini herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan ve bazı istisnai durumlara sahip olmayan 18 yaşını geçmiş herkes yaptırabilir. Diş beyazlatma (bleaching) işleminin bazı kişilere yapılması uygun olmayabilir:
Dişler çeşitli nedenlerden dolayı beyazlıklarını kaybedeler. Mevcut diş renginde açılma elde edebilmek için diş beyazlatma tedavisi uygulanır. Uzman diş hekiminin klinikte yaptığı diş beyazlatma (bleaching) işlemi, diş renginin açılmasında en iyi ve sağlıklı sonucun alındığı diş beyazlatma bleaching yöntemidir. Klinik ortamındaki diş beyazlatma tedavisi lazer ve beyazlatma jelinin dişlere uygulanması ile gerçekleşir.
Diş beyazlatma nasıl yapılır diye bakıldığında ilk adım öncelikle hastanın genel ağız muayenesinin yapılmasıdır. Bleaching uygulamasının en önemli adımlarından biri genel ağız muayenesidir. Ağız ve diş yapısının iyi bir kontrol aşamasından geçmiş olması kişinin işleme uygunluğunun tespit edilmesi açısından önemlidir. Hasta işlem için hazırlanır ve diş etlerinin zarar görmemesi için koruyucu bir katman oluşturulur. Oluşturulan bu katman sayesinde diş eti tahriş olmadan veya zarar görmeden diş beyazlatma için kullanılan jel sürülür. Lazer aleti kullanılarak, diş yüzeyine sürülen jel aktive edilir. Jellerin diş üzerinde belirli bir süre tutulması ile dişlerin renk tonunda açılma gözlemlenir.
Diş yüzeyindeki jel hekim tarafından dikkatlice temizlenir. Ağız çalkalandıktan sonra diş etlerindeki koruyucu çıkartılarak işlem sonlanır. Dişlere zarar vermeyecek şekilde belirlenen renk tonuna ulaşabilmek için birkaç kere daha diş beyazlatma (bleaching) işlemi uygulanabilir. Diş beyazlatma (bleaching) işleminin ilk seansı, yaklaşık olarak 1 saatin sonunda tamamlanmış olur. Diş beyazlatma yaptıranların yorumları dikkate alındığında bleaching işlemi sonunda kısa sürede gözle görünür bir renk tonu açılması ortaya çıktığı bilinmektedir.
Pek çok farklı diş beyazlatma (bleaching) yöntemi vardır. Bu diş beyazlatma yöntemleri yapılan tedavinin uygulama içeriği ve tekniği bakımından birbirinden farklılık gösterir. Bazı kişiler doğal yollarla beyazlatma yöntemlerini denemeyi tercih ederken, bazıları evde yapabilecekleri ama profesyonel diş hekimleri tarafından belirlenen yöntemleri uygular. Daha sağlıklı ve kesin sonuç almak isteyen kişiler ise kendilerini uzman hekimlere emanet ederek bleaching işlemini gerçekleştirirler. Diş beyazlatma (bleaching)yöntemleri; ofis tipi beyazlatma, ev tipi beyazlatma (home bleaching), kombine diş beyazlatma, içten diş beyazlatma (tek diş beyazlatma), diş beyazlatma kalemi, diş beyazlatma tozları, diş macunu ile beyazlatma ve doğal yollarla diş beyazlatma şeklinde birbirinden ayrılır.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma: Diş hekimi tarafından uygulanan bu işlem, diş beyazlatma için uygulanan ağartıcı jel ve lazer kullanımıyla gerçekleşir. Diş etine temas ettirmeden sürülen bu jeller, lazer ya da uv ışını ile aktif edilerek renk açma işlemi sağlanır. Ofis tipi diş beyazlatma daha uzun süreli bir beyazlatma sağlar ve yaklaşık olarak 1 saat gibi kısa bir sürede tamamlanır. Sonuç hastanın diş yapısına bağlı olarak değişse de, istenilen görüntü çoğunlukla 2. seansta elde edilir. Profesyonel diş hekimleri tarafından yapılması gereken bu işlemde kullanılan malzeme kalitesi hastanın diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching): Ev tipi beyazlatma home bleaching tedavisi de ofis tipi beyazlatma tedavisi gibi harbamid peroksid veya hidrojen peroksit maddelerinin yer aldığı jelin sürülmesiyle yapılır. Hasta öncelikle diş hekimi tarafından muayene edilir. İşlemi klinikte değil de evde kendisi yapmak isteyen hastaların diş yapısına uygun, kişiye özel plak hazırlanır. Diș hekimi tarafından hazırlanan jel ile hasta diş beyazlatma işlemini evde yapabilir. Bu jelin içeriği ev tipi beyazlatmaya uygun olacak şekilde hazırlanır. Kullanım koşulları, hastanın kullanırken dikkat etmesi gereken hususlar, dişler üzerine jelin nasıl uygulanacağı ve kullanım süresi diş hekimi tarafından hastaya bildirilir. Renk tonundaki açılmalar ofis tipi beyazlatma işlemine göre daha uzun sürede açığa çıkar.
Kombine Diş Beyazlatma: Diş hekimi tarafından klinik ortamındangerçekleştirilen ofis tipi diş beyazlatma işlemi ile evde yapılan ev tipi beyazlatma işleminin bir arada kullanıldığı yöntemdir. Klinikte yapılan diş beyazlatma (bleaching) işlemi, evde yapılan uygulama ile de desteklenir.
İçten Diş Beyazlatma (Tek Diş Beyazlatma): Bazı dişler çürüme sonucunda kalıcı hasar görebilir. Bu dişlere kanal tedavisi yapılarak mevcut dişin kalması sağlanır. Kanal tedavisi sonrasında dişlerde renk değişimi meydana gelebilir. İçten diş beyazlatma da bu gibi hasarlı dişlerde görülen renk değişimini gidermek için kullanılır. Bu sayede diğer dişlerin rengi ile uyum sağlanmış olur. Bu işlemde dolgulu dişin dolgusu çıkartılarak içerisine diş beyazlatma jeli uygulanır. Bu yöntemle diş renginde açılma elde etmek amaçlanır. Dişin durumuna göre işlem zaman içerisinde tekrarlanabilir. Daha sonra diş yüzeyine tekrar dolgu yapılarak işlem tamamlanır.
Diş Beyazlatma Kalemi, Diş Beyazlatma Tozları ve Diş Macunu ile Diş Beyazlatma: Diş macunları ve diş beyazlatma tozları içeriği genellikle aktif karbondan oluşur. Diş macunları ve diş beyazlatma tozları uygulamasından sonra başlangıçta beyazlatma etkisi görülse de ilerleyen süreçte diş yüzeyinde hasarlara neden olabilir. Aynı zamanda, uygulama sonrasında diş yüzeyinden tamamen arındırılmadıklarında zamanla matlaşma ve koyulaşmaya neden olabilir.
Diş beyazlatma kalemi ile uygulama yapılırken diş yüzeyinde beyazlama görülür fakat geçici bir durumdur. Diş beyazlatma kalemi diş yüzeyinin aşınıp zarar görmesine neden olabilir. Eğer diş beyazlatma tozları, kalemi ya da diş macunu ile beyazlatma işlemi yapılacaksa içeriği onaylı ve diş hekimi tarafından tavsiye edilen ürünler kullanılmalıdır. Aksi taktirde içeriği onaylanmamış ürünlerin kullanılması diş minesinin aşınmasına neden olabilir, hastaların ağız ve vücut sağlığı için tehlike oluşturabilir.
Doğal Yollarla Diş Beyazlatma: Bazı kişiler dişlerini beyazlatmak için ekstra para harcamak istemez ya da kimyasal maddeleri kullanmaktan kaçınır. Bu gibi durumlar nedeniyle doğal yollarla diş beyazlatma yöntemleri denemek oldukça yaygındır. Limon, karbonat, sirke, muz kabuğu, çilek ve elma gibi ürünler diş beyazlatma (bleaching) için kullanılır. Bu yöntemlerle diş rengi üzerinde yoğun bir beyazlatma etkisi elde edilemez. Tam aksine asidik özellikteki maddelerin yanlış ve sık kullanımı diş minesini aşındırarak zarar verebilir.
Diş beyazlatma (bleaching) işleminin süresi uygulanan yönteme ve istenilen renk tonuna göre değişiklik gösterir. Diş beyazlatma (bleaching) işlemi hekim tarafından klinikte uygulanıyorsa tek seansta ya da 2. seansta istenilen sonuç elde edilebilir. Eğer diş üzerinde geçmeyen lekeler varsa tekrar uygulamaları yapmak gerekebilir. Bu durumda diş minesine zarar vermemek ve diş hassasiyeti oluşturmamak adına aralıklı tedavi programı oluşturulması tavsiye edilir.
Ev tipi beyazlatma işlemi, diş macunları ya da doğal yollarla elde edilmeye çalışılan beyazlık daha uzun sürede etkisini gösterebilir ya da ortaya çıkan etki istenilen boyutta olmayabilir. Kısa sürede daha sağlıklı ve kalıcı diş beyazlatma sonucu elde etmek için diş hekimleri tarafından yapılan diş beyazlatma (bleaching) uygulamaları tercih edilmelidir. Profesyonel olarak uygulanan diş beyazlatma (bleaching) tedavisi sonrasında kısa zamanda fark edilir sonuçlar ortaya çıkacaktır.
Dişlerimiz iyi beslenebilmemiz ve vücut sağlığımız için hayati bir önem taşır. Bu yüzden hem günlük ağız bakımlarına dikkat edilmesi hem de yaptırılacak diş işlemi öncesinde ve sonrasında birtakım adımların uygulanması gerekir. Diş beyazlatma öncesi sonrası yapılması gereken adımlar:
Diş beyazlatma sonrası dikkat edilmesi gerekenler:
Diş beyazlatma zararlı mı ya da beyazlatma dişlere zarar verir mi gibi sorular sıkça merak edilir. Diş beyazlatma (bleaching) işlemi çoğunlukla güvenilir kabul edilse de işlem sonrasında bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Kişinin diş yapısı ve uygulanan tekniğe bağlı olarak yan etkiler görülebilir. Diş hekimi tarafından doğru adımlar izlendiğinde, kişinin bleaching işlemine uygunluğu doğru değerlendirildiğinde diş beyazlatma (bleaching) işleminde yan etki oraya çıkma olasılığı oldukça düşüktür. Diş beyazlatma ne kadar güvenilir kabul edilse de hasarlı, çatlak ya da çürük dişlere bleaching yapılırsa diş beyazlatma zararları ortaya çıkabilir. Bleaching uygulaması sonrasında hastaların aşağıda yer alan yan etkileri görme ihtimali vardır:
Diş Eti Hassasiyeti: Beyazlatma jeli dişlere diş eti korunmadan uygulanırsa, jel diş etlerine zarar verebilir. Diş beyazlatma (bleaching) uygulamasından sonra diş etlerinde oluşan tahriş sonucunda hassasiyet ortaya çıkabilir.
Diş Beyazlatma Sonrası Sızı: Bleaching uygulaması sonucunda beyazlatma sonrası hassasiyet görülebilir. İlk 1-2 gün sıcak ve soğuk yiyecek içecek tüketiminde hassasiyet görülmesi normaldir. Oluşan hassasiyet sonrası meydana gelen sızı günler içerisinde azalıp geçmediyse tedavi sonlandırılmalı ve hassasiyet oluşumunu gidermek için tedavi planı yapılmalıdır.
Diğer Dişlerle Uyumsuzluk: Diş beyazlatma işlemi doğal dişler üzerinde etkilidir. Dolayısıyla kaplama, implant, protez gibi işlemlerin rengini bleaching ile açmak mümkün değildir. Bu nedenle yapılacak bleaching uygulaması hastanın diğer diş renklerine uyum sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Renk tonunu yakalamak oldukça zordur. Özellikle diş beyazlatma (bleaching) uygulaması evde yapılıyorsa ya da hasta başka yollarla diş beyazlatma uygulamaları deniyorsa renk farkını eşitlemek pek mümkün değildir. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak adına diş hekimi ile kontrollü bir uygulama planı hazırlamak gerekir.
Diş Beyazlatma (bleaching) fiyatları uygulama yapacak diş hekimine, uygulama yapılacak yönteme ve uygulama senasına göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda, bleaching işlemi yaptırmak için başvuran hastaların işleme engel olan ve tedavi edilmesi gereken çürük, dolgu, diş çatlağı gibi diş hastalıkları bulunuyorsa öncelikle bunların onarılması gerekir. Bu gibi durumlarda diş beyazlatma ücreti içerisine diğer işlemlerin ücretinin de eklenmesi gerekir. Aynı zamanda kullanılan malzeme kalitesi de fiyatı etkileyen bir durumdur.
Hastaların önceliği uygun fiyattan ziyade alanında uzman ve iyi kalitede ürünler kullanan bir diş hekimine muayene olup işlem yaptırmak olmalıdır. Bu sayede dişlerin yapısı bozulmadan sağlıklı ve istenen görünüme kısa sürede kavuşmak hayal değildir. Siz de diş beyazlatma (bleaching) konusunda alanında uzman kişilerden daha ayrıntılı bilgi almak ve randevu oluşturmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.