Sizi Arayalım

Diş Taşı Temizliği

İçindekiler

Dişlerinizin sağlıklı olması genel sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Ayrıca günlük yaşamınızda rahatlıkla besinleri tüketebilmek; diş ağrısı gibi problemler yaşamamak için dişlerinizin sağlığını korumanız gerekir. Diş taşı temizliği bu noktada dikkat etmeniz gereken detaylardan biridir. Düzenli olarak taş temizliği yaptıranlar diş ve diş eti hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir.

Diş taşı, dişlerin üzerinde yemek, içecek kalıntılarının etkisiyle biriken maddelerdir. Bu maddeler plak olarak adlandırılır. Plaklar zamanla sertleşerek taş hâline gelir. Taş oluşumunun ve plakların en önemli sebeplerinden biri yetersiz diş temizliğidir. Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamadığınız takdirde bakteriler taşlara, taşlar da plaklara dönüşebilir.

Seans Sayısı :
1 Seans
Operasyon Süresi :
30 - 45 Dakika
Mevsim :
4 Mevsim
Hastanede Yatış :
Yok
Hassasiyet Süreci :
1 Gün
İşe Dönüş Süresi :
Hemen
Anestezi :
-
Sonuçların Kalıcılığı :
Kullanıma Bağlı

Diş taşları belli dönemlerde daha yoğun ortaya çıkabilir. Örneğin hamilelik döneminde ağız içi asit miktarının artmasıyla diş taşlarında artış meydana gelebilir. Öte yandan kişinin beslenme alışkanlıklarından kaynaklı olarak da bazı kişilerde diş taşı oluşumuna daha sık rastlanması muhtemeldir.

Diş taşları halk arasında tartar olarak da adlandırılır. Tartar diş etiyle dişin birleştiği alanda ortaya çıkar. Tartar miktarı arttıkça diş etinin üzerinde sarı ve kahverengi lekeler meydana gelir. Bu lekeler çirkin bir görüntü oluşturarak hastalarda özgüvenin zedelenmesine de sebebiyet verebilir. Tartarlar zamanla yiyecek ve içecek kalıntılarıyla daha yoğun bir görüntü oluşturabilir. Bu nedenle düzenli ve doğru diş fırçalama, tartarın önlenmesinde oldukça önemli bir rol oynar.

Ne Dediler?
Enes Akkaya
23/12/2022

Kübra Kızıltaç doktorumun tedavisiyle inanılmaz sonuçlar elde ettim kendisine hem teşekkür hem de başarılar diliyorum

Merve BOYACI
12/12/2022

Bu kliniği çok seviyorum. İngiltereden geldim. Hangi işlemi yaptırmak istediğim konusunda kararsızdım ama Alev hanım çok yardımcı oldu. Doğru yönlendi

Devamını Oku
Biricik Güven
12/01/2023

Şahane bir ekip gerçekten. Klinik zaten çok şık ve tertemiz, herkes güler yüzlü samimi tavsiye Türkiye de güvenilir sağlığınızı emanet edeceğiniz tek

Devamını Oku
Rejep Hudayberdiyev
05/02/2023

Op Dr.Ali hocaya buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Yaptırdığım estetik cerrahi işlem harika sonuç verdi. Evdeki arkadaşlarımın hepsi beğendi. H

Devamını Oku
Alkım Karaca
13/01/2023

Kuzenim saç ekimi operasyonu için araştırma içerisindeydim kendisi saç ekimi için kendini hazır hissettiğini ve Türkiye ye gelmek istediğini söylemişt

Devamını Oku
ece nur yüksel
05/12/2022

Dermatolog doktor Kübra Kızıltaç hem mesleki bilgisi hem de hastaya yaklaşımı ile gözüm kapalı güvenebileceğim bir hekimdir. Kendisinin botoks ve mezo

Devamını Oku

Diş Taşı Neden Oluşur?

Ağız ve diş sağlığının korunması için diş taşının nasıl oluştuğunu ve önleme yollarını öğrenmelisiniz. İlk olarak diş taşı oluşumuna neden olan faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Ağızda yer alan bakteriler yemek kalıntılarıyla birleştiği takdirde bir plak tabakasının meydana gelmesine yol açar. Dişlerin düzenli fırçalanması plakları temizleyebilir. Ancak yetersiz fırçalama plakların sertleşerek taşlaşmasına yol açar.
  • Plakların sertleşmesi çeşitli minerallerin etkisiyle söz konusu olabilir. Özellikle fosfat ve kalsiyum minerallerini içeren besinler nedeniyle tartar oluşumu daha hızlı olur.
  • Diş taşları ilk olarak dişin arka bölümünde kalarak fark edilmeyebilir. Zamanla dişin ön kısımlarında da tartara rastlanır.
  • Diş fırçalamamak kadar diş ipi kullanımı alışkanlığının söz konusu olmaması tartar oluşumuna yol açabilir.
  • Asitli içecekler, şekerli gıdalar ağız içindeki asit miktarını artırır. Bu nedenle daha yoğun tartar oluşumu meydana gelebilir.
  • Tükürük yapısıyla diş taşı arasında bir ilişki vardır. Tükürükte bulunan minerallerin normalden fazla olması tartar oluşumuna yol açabilir. Ayrıca bir kişide ağız kuruluğu probleminin olması diş taşlarına sebebiyet verebilir.
  • Sigara içen hastalar sıklıkla diş taşı oluşumuyla karşılaşabilir.
  • Genetik faktörlerden kaynaklı olarak bir kişide diş taşı oluşumu daha yoğun biçimde görülebilir.
İlgili İçerikler
Kadınlarda Annelik Estetiği, Erkeklerde Jinekomasti & Six Pack Ameliyatları ile Değişime Hazır mısınız?
Kadınlarda Annelik Estetiği, Erkeklerde Jinekomasti & Six Pack Ameliyatları ile Değişime Hazır mısınız?

Bir varmış bir yokmuş, adı Joe olan bir genç vardı. Joe, spor yapmayı ve fit...

Kolajen Nedir, Ne İşe Yarar?
Kolajen Nedir, Ne İşe Yarar?

“Kolajen nedir neye yarar?” sorusunun yanıtı pek çok kişi...

Dudak Dolgusu Sonrası
Dudak Dolgusu Sonrası

Dudakların dolgun, simetrik ve estetik hale getirilmesini sağlayan dudak dolgusu sonrası yapılması gerekenleri bilmek...

Burun Estetiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun Estetiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği, kişinin yüzündeki dengeyi ve uyumu iyileştirmek amacıyla yapılan estetik bir cerrahi prosedürdür.

Diş Taşını Engellemek için Ne Yapılmalıdır?

Diş taşı oluşumunu belli noktalara dikkat ederek engelleyebilirsiniz. Ancak bazı kişilerde düzenli diş bakımıyla dahi taşları engellemek mümkün olmayabilir. Sadece tartarlı görünümü bir nebze azaltabilirsiniz. Bu nedenle diş fırçalamayla geçmeyen diş taşları için diş taşı temizliği yaptırabilirsiniz. Genel olarak şu detaylara dikkat ettiğiniz takdirde tartar oluşumunda azalma sağlanabilir:

  • Dişlerinizi düzenli biçimde fırçalayarak taş oluşumunu azaltabilirsiniz. Diş hekimleri tarafından tavsiye edilen günde 2 kere dişlerin fırçalanmasıdır. Aynı zamanda fırçalama süresi de önemlidir. En az 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalamanız gerekir.
  • Uygun diş fırçasını kullanarak tartar temizliğini daha doğru biçimde yapabilirsiniz. Fırçanın sertliğinden boyutuna kadar pek çok detaya dikkat etmeniz önemlidir.
  • Günlük olarak diş ipi kullandığınız takdirde tartar riskini daha fazla azaltabilirsiniz.
  • Kullandığınız diş macununun florürlü olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Diş taşı genellikle asit etkisiyle ortaya çıkar. Bu nedenle şekerli ve asitli gıdaların tüketimini azaltmanızda fayda vardır.
  • Gargara kullanarak hem dişlerinizi hem de ağız içini daha temiz hâle getirebilirsiniz.
  • Sigara kullanıyorsanız sigarayı bırakmak diş taşlarının azaltılmasına önemli bir katkı sunar.
  • Yılda en az bir defa diş hekimine gitmelisiniz. Bu sayede düzenli olarak diş taşı oluşumunu takip edebilirsiniz.

Diş Taşı Temizliği Kimler için Uygundur?

Diş taşı temizliği genellikle yılda bir kez yapılması tavsiye edilen bir işlemdir. Ancak her bireyin diş yapısı farklı olduğu için uygulama sıklığı farklılık gösterebilir. Bu noktada hekimin kararı önemlidir. Diş hekimleri hastanın durumunu değerlendirdikten sonra yılda bir kereden fazla diş taşı temizliği yapılmasını da önerebilir.

Diş taşı temizliği yaptırmanız gerektiğini bazı belirtilerden de anlamanız mümkündür. Eğer diş etlerinizde kızarıklık ve şişlik problemi varsa bu problemlerden kurtulmak için uygulamayı yaptırabilirsiniz. Ayrıca uygulamaya ihtiyaç duyulmasına yol açan nedenlerden biri diş eti çekilmesidir. Diş eti kanamaları da tartar temizliğini gerektirebilir. 

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

“Diş taşı temizliği nasıl yapılır?” sorusunun cevabı pek çok kişi tarafından merak edilir. Diş taşı temizliği için alanında uzman bir diş hekiminden randevu almalısınız. Hekiminiz dişlerinizde gerekli kontrolleri yaptıktan sonra temizlik aşamasına geçer. Temizlik esnasında ultrasonik cihazlar kullanılır. Bu cihazların titreşim gücü sayesinde taşlar parçalanır ve yüzeyde, diş çizgilerinde temiz bir görüntü ortaya çıkar. Plak oluşumunun uzun süre engellenmesi için parlatma işlemi de yapılır. İsteğe bağlı olarak flor uygulaması yapılmasını da talep edebilirsiniz. Flor, diş minesinin daha güçlü hâle gelmesini sağlar. Aynı zamanda çürük oluşumuna karşı korunmak için de flor uygulamasının yapılmasında fayda vardır.

Diş Taşı Temizliğinin Faydaları Nelerdir?

Diş taşı temizliği faydaları olan bir işlemdir. Bu faydalardan biri ağız kokusunun azalmasıdır. Ağız kokusu diş taşını oluşturan bakteriler sebebiyle ortaya çıkabilir. Profesyonel bir temizlik desteği aldığınız takdirde koku sorunundan kurtulabilirsiniz.

Diş taşı ciddiye alınmazsa ve gerekli temizlik yapılmazsa diş etinde iltihap problemiyle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca diş eti çekilmesi de tartardan ileri gelebilir. Eğer diş taşı temizliği yaptırırsanız bu sorunlarla karşılaşma riskini ciddi oranda azaltabilirsiniz.

Diş taşı dişleri kötü bir görünüme büründürür. Bu nedenle diş taşı temizliği diş estetiği görünümü açısından da faydalıdır. Diş taşı temizliği öncesi sonrası arasında beyazlık yönüyle ciddi farklılık olabilir. Dişleriniz daha beyaz göründüğü takdirde gülerken ağzınızı kapatmanıza gerek kalmaz. Beyaz dişlerinizi fotoğraf çekimleri sırasında gururla gösterebilirsiniz. Ağız sağlığınızı korumak ve diş kayıpları ihtimalini azaltmak için düzenli olarak diş hekimi ziyareti yapabilir ve diş taşı temizliği yaptırabilirsiniz.

Diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra yeme ve içme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek temizliğin etkilerinin daha uzun süreli olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca düzenli fırçalama ve kontrol muayeneleri neticesinde yeni tartarların oluşumundan kurtulabilirsiniz.

Diş Taşı Temizliği Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Diş taşı temizliği sonrası dikkat edilmesi gerekenler uygulamanın etkilerini uzun süre görebilmek açısından önemlidir. İlk olarak uygulamayla ilgili bazı sorulara yanıt vermek gerekir. “Diş taşı temizliği acıtır mı?” sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir.

Diş taşı temizliği yaptıranlar yorumları genellikle uygulamanın acısız, ağrısız olduğunu gösterir. Ancak normalde diş hassasiyeti olan kişilerde işlem sırasında ağrı ortaya çıkabilir. Bu nedenle hekimin tercihine göre işlem sırasında lokal anestezi uygulanması da mümkündür.

“Diş taşı temizliği ne kadar sürer?” sorusuna yanıt arayanlar uygulamanın seans sayısını da merak eder. Yaklaşık bir saatlik işlem sonunda temizlik tamamlanır. Bu nedenle birden fazla seansa gerek kalmaz.

“Diş taşı temizliği zararlı mı?” konusunda da yaygın bir merak vardır. Tartar temizliği herhangi bir zararı olmayan aksine faydası olan bir işlemdir. Diş taşı temizliği sonrası diş sallanması olabilir. Diş eti çekilmesinden kaynaklanan bu durum geçicidir. Ayrıca hassasiyet problemi yaşanması da normaldir. Diş taşı temizliği sonrası ağrı da geçici süreyle yaşanabilir.

Diş taşı temizliği sonrasında dişlerinin uzun süre temiz ve estetik görünümünü koruması için şu detaylara dikkat etmelisin: Diş taşı temizliği sonrası yemek yemeye 1-2 saat sonra başlayabilirsiniz. Temizlik sonrasında hekiminizin önerilerine dikkat etmeniz aynı sorunla tekrar karşılaşmamanız açısından önemlidir. Örneğin aşırı sıcak ya da soğuk gıdalar tüketmek neticesinde diş taşı oluşumu tetiklenebilir. Uygulama sonrasında yumuşak kıllı fırça kullanmaya da özen göstermelisiniz.

Diş taşı temizliği sonrası dişler arasında boşluk konusunda pek çok kişi araştırma yapar. Ancak işlem sonrasında boşluk oluşması beklenmez. Yeterince profesyonel olmayan uygulamalarda böyle bir sorun ortaya çıkabileceği için uygulamayı alanında uzman bir hekimin yapması gerekir. Bu sayede derinlemesine diş taşı temizliği işlemini profesyonel bir şekilde yaptırabilirsiniz.

Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Diş taşı temizliği işlemleri için uygulanan fiyat hekime, kliniğe göre değişiklik gösterir. Bu tür hizmetlerde fiyattan evvel hekim tecrübesine dikkat etmeniz gerekir. Kliniğin gerekli hijyen koşullarına sahip olması da önemlidir. Bu koşulları sağlayan kliniklerden hizmet alabilirsiniz. Hizmet fiyatı dişteki tartar sıklığına göre de değişir. Ayrıca diş taşı temizliği sırasında farklı işlemler yapılması hâlinde de fiyat farklılaşır.

Diş taşı temizliği dişlerde farklı sorunların olması durumunda yapılamayabilir. Örneğin dişte çürük varsa ilk olarak çürükler giderilmelidir. Gerekli durumlarda hastaya dolgu yapılması gerekebilir. Bazı hastalarda temizlikten evvel diş eti hastalıklarının da giderilmesi gerekir. Buna bağlı olarak fiyat da değişir. Diş taşı temizliği için Lovest Clinic profesyonelliğini tercih edebilirsiniz. Diş taşı temizliği fiyat bilgisi için kliniğimizden randevu alabilirsiniz

Son Güncelleme Tarihi : 13.02.2025