Melazma tedavisi, güneş maruziyetinde kalan bölgelerde ve yüz bölgesinde meydana gelen hiperpigmentasyon yani lekeli cilt probleminin giderilmesi için uygulanır. Melazma, cilt yüzeyinde oluşan koyu ve kahverengi lekelerle tanımlanır. Bu koyu-kahverengi lekeler vücutta hem yaygın olarak hem de seyrek olarak görülebilir. Çoğunlukla kadınlarda görülen melazma, yüzde genellikle yanak burun kısımlarında ortaya çıkar. Aynı zamanda koyu tenli kişilerde daha sık karşılaşılan bir durumdur. Sıklıkla hamilelik döneminde ortaya çıktığı bilinen melazmanın oluşmasında; güneş ışığına maruziyet, genetik yatkınlık, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etmenin etkisi olduğu görülmektedir. Lekelerin meydana gelmesinin nedeni çoğunlukla güneş ışığına maruz kalmak olarak bilinmektedir. Bu nedenle güneş lekesi olarak da adlandırılabilir. Melazma tedavisindeki amaç ise oluşan lekeleri azaltmak ve cilt tonunu eşitlemektir. Oluşan bu koyu-kahverengi lekeler kalıcı ya da geçici olabilir.
İçindekiler
Melazma, çoğunlukla yüz bölgesinde ortaya çıkan cilt yüzeyinde koyu ve kahverengi renkle karakterize olan bir pigmentasyon problemidir. Melazma, hiperpigmentasyonun bir türü olarak karşımıza çıkar. Güneşe maruz kalan burun, alın yanaklar gibi bölgelerde leke ve çil benzeri oluşumlar meydana gelir. Bu lekeler yalnızca yüz bölgesinde değil güneş ışığına maruz kalan kol, bacak gibi bölgelerde de ortaya çıkabilir. Kadınlarda melazma görülme ihtimali erkeklerde görülme ihtimaline göre daha fazladır. Bununla birlikte koyu tenlilerde görülme sıklığı ise beyaz tenli kişilere göre daha yaygındır.
Melazma hamilelik döneminde ortaya çıkabildiği gibi yaşamın farklı dönemlerinde de görülebilir. Ortaya çıkan bu koyu-kahverengi lekeler kalıcı ya da geçici olabilir. Melazma türüne göre; açık renklerde, gri ve mavimtrak şekilde de görülebilir.
Cilt yüzeyine renk veren melanin maddesinin melanosit hücreleri tarafından fazla miktarda üretilmesi ile melazma adı verilen cilt lekelerinin oluştuğu bilinmektedir. Güneş kremi kullanmadan yoğun bir şekilde güneşe maruz kalmak, hamilelik dönemi, doğum kontrol hapları, tiroit problemleri, hormonal problemler ve genetik yatkınlıkla melazma görülme olasılığı artış gösterir. Melazma oluşumunda en önemli faktör ise güneş ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalmak olarak açıklanabilir. Aynı zamanda, yapılan incelemeler sonucunda melazma oluşumu görülen deri yüzeylerinde yaşlanma belirtilerinde artış olduğu görülmüştür. Bu yüzden doğru rutinlerle bakım yapmak, güneşten koruyucu kremler kullanmak oldukça önemlidir.
bir arkadaşımın tavsiyesiyle gittiğim, lovest klinik'te lokal anestezi ile göz kapağı operasyonu geçirdim. ilk önce danışmanım Tubanur hanım'a şahsıma
Devamını OkuŞahane bir ekip gerçekten. Klinik zaten çok şık ve tertemiz, herkes güler yüzlü samimi tavsiye ederim
Cok memnun kaldik öncelikle Dr. Sercan beyin ilgisi ve cok güzel bir is cikarmasindan ve sonra tüm calisanlardan.. ve tabiki asisstan Tubanur hanimin
Devamını OkuŞahane bir ekip gerçekten. Klinik zaten çok şık ve tertemiz, herkes güler yüzlü samimi tavsiye Türkiye de güvenilir sağlığınızı emanet edeceğiniz tek
Devamını OkuDoktor Kübra Kızıltaç hanıma muayene oldum. Dolgu işlemi yaptırdım doktor hanımın eli çok hafif işlemle ilgili oldukça detaylı bilgilendirme yaptı. Gö
Devamını OkuBen sizi sosyal medyadan buldum tedavim devam ediyor ama kendimi sizin yanınızda çok iyi hissediyorum ve sizden mutlu ayrılacağımı biliyorum ilgini ya
Devamını OkuCilt yüzeyinde ortaya çıkan 3 farklı melazma türü vardır. Bu türler cilt yüzeyindeki melazmanın derin, yüzeysel ya da her ikisinin bir arada olması birbirinden ayrılır. Bu doğrultuda epidermal, dermal ve karışık melazma şeklinde 3 tip vardır:
Cilt yüzeyinde özellikle güneş gören bölgelerde melazma adı verilen cilt lekeleri ortaya çıkabilir. Bu lekeler çoğunlukla koyu kahverengi renk ile karakterize edilse de gri, açık kahverengi, mavimtrak şekilde de görülebilir. Yüzün özellikle burun ve yanak çevresinde çil benzeri lekeler şeklinde de ortaya çıkabilir. En yaygın olarak bu şekilde görünür. Bazen sırt ve kol kısmında koyu lekeler ortaya çıkabilir. Dermatolog cilt yüzeyinde oluşan lekeleri özel ışık altında incelenir. Bazı cilt problemleri melazma benzeri görünümde olabileceği için diğer klinik bulgular da dikkate alınarak inceleme yapılabilmesi için ciltten küçük bir parça alınıp biyopsi yapılma olasılığı vardır.
Meme estetiği; meme biçimi, meme genişliği ve meme görünümü gibi pek çok nedene bağlı...
Badem göz ameliyatı ya da badem göz estetiği olarak bilinen operasyon, genellikle işlevsel sorunları...
Melazma tedavisi uzun süren ve sabır gerektiren bir iştir. Melazmanın en sık rastlanan nedenlerinden biri güneş ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalmaktır. Melazma tedavisindeki amaç oluşan lekeleri azaltmak ve cilt tonunu eşitlemektir. Melazma tedavisi için öncelikle yapılması gereken şey SPF 30 ve üzeri faktörlü güneşten iyi bir şekilde koruyacak güneş kremini günlük rutininize eklemektir. Bu özellikle yüz leke tedavisi için oldukça önemli bir adımdır. Gün içerisinde 4 saatlik aralıklarla bu kremler tazelenmelidir. Güneş kremi kullanılsa bile yoğun güneş ışığına direkt maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Gölge yerlerde oturmak tercih edilmeli, şapka ve gözlük kullanımı ihmal edilmemelidir. Güneş kremi yalnızca yüze değil güneşe maruz kalan bölgelere de uygulanmalıdır. Melazma nasıl tedavi edilir diye bakıldığında kişinin cildi iyi bir şekilde analiz edildikten sonra bireysel ihtiyaçlara uygun olacak şekilde planlanmalıdır.
Birkaç tane melazma tedavisi çeşidi vardır:
Lazer leke tedavisi: Lazer melanin maddesinin yoğun olduğu bölgeleri hedef alarak lekeleri yok etmeyi amaçlar. Güneş lekeleri, yaşlılıkta ortaya çıkan lekeler, hamilelik dönemi lekeleri, melazma, çil gibi lekeler lazer ile tedavi edilir. Lazerle melazma tedavisi; Q- switched ND: YAG lazer, intense pulsed light (IPL), fraxionel lazer veya pulsed dye lazer kullanılarak yapılabilir. Lazer leke tedavisi öncesinde cilt yapısı analiz edilir. Uygulanacak yöntemler kişinin cilt yapısına, melazma türüne ve kişinin ihtiyacına göre belirlenir.
Lazer ile melazma tedavisinin ne kadar süreceği sahip olunan lekenin türüne ve derinliğine göre farklılık gösterebilir. Derin lekelerin açılma süresi daha yüzeysel lekelere göre zorlu olabilir ve daha fazla uygulama tekrarı gerektirebilir. Lazerle leke tedavisi yaptıranların yorumları incelendiğinde lekelerin bir kısmının tamamen yok olduğu bir kısmının ise kısmen renk tonlarının açıldığı söylenebilir. Diğer medikal uygulamalarda olduğu gibi lazer ile melazma tedavisinin uzman doktor tarafından uygulanması olabilecek komplikasyonları en aza indirebilmek için önemlidir. Cihazın yanlış uygulanmasına bağlı olarak istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Lazer uygulaması sonrasında cilde doğal ürünlerle bakım yapmak, olabildiğince güneş ışığına direkt maruz kalmamak ve güneş kremi kullanmak gereklidir. Çoğunlukla uygulama sonrasında yan etki görülme ihtimali düşüktür. Yan etki olarak kızarıklık, yara ve enfeksiyon görülebilir. Aynı zamanda melazma tedavisi sonrasında kaybolan lekeler tekrar ortaya çıkabilir ya da tamamen kaybolmayabilir. Lazerle leke tedavisi fiyatları lekenin durumuna ve yapılan seans sayısına göre değişiklik gösterir.
Kimyasal peeling ile melazma tedavisi: İçeriği melazma tedavisi için hazırlanmış kimyasal peelinglerin lekeli bölgeye uygulanması ile gerçekleşir. Belirli aralıklarla uygulanır ve kişinin ihtiyacına göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak 5 seans uygulama yapılır. Derinin soyularak gençleşmesi işlemidir. Cildin soyulması ile melazma lekeleri yavaş yavaş azalmaya başlar. Uygulama yapılacak kimyasal peeling ve seans süresi kişinin ihtiyaçlarına göre planlanmalıdır. Cilt kimyasal peeling ile kendini yenilemeye ve onarmaya başlar. Ciltte herhangi bir problem oluşmaması için oldukça dikkatli uygulanmalıdır. Uygulamanın uzman doktor tarafından yapılması gerekir. Özellikle esmer tenli kişilere daha dikkatli uygulama yapılmalıdır. Yanlış uygulama yapılması lekelerin daha çok artmasına, ciltte istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Renk açıcı kremler ile melazma tedavisi: Melazma bir tür ciltte meydana gelen pigmentasyon problemi olduğu için tedavi etmek için kullanılan ilaçlar çoğunlukla krem formundadır. Renk açıcı leke kremleri içerisinde birbirinden farklı etken madde barındırır. Bu farklı etken maddeler çeşitli yöntemler ile cilt yapısına etki eder:
Mezoterapi-PRP uygulamaları ile melazma tedavisi: Mezoterapi, melazma tedavisi gerektiren bölgelere leke tedavisinde etkili olan asitlerin, c vitamini vb. ürünlerin deri altına enjekte edilmesi ile gerçekleşir. Deri altına enjekte edilen maddeler cilt leke tonunun giderilmesi ya da azaltılmasında rol oynar. Farklı yöntemlerden sonuç alınamadığı durumlarda uygulama yapılabilir.
PRP, hastanın kendi vücudundan alınan kanın bazı işlemlerden geçirilerek vücutta onarılması gereken dokulara enjekte edilmesi ile gerçekleşir. Belirli aralıklarda ve kişinin ihtiyacına uygun olacak şekilde uygulama seansları düzenlenir. Lazer ile birlikte kullanıldığında daha etkin sonuçlar elde edilir. Alınan trombosit sayesinde cilt kendisini yenileyerek parlak bir görünüm kazanır.
Her ne kadar günlük rutini önemli ölçüde etkileyecek bir işlem olmasa da medikal bir işlem olduğu için melazma tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar yer almaktadır:
Melazma lekeleri; güneşe direkt maruz kalma, hormonal problemler, hamilelik süreci, doğum kontrol hapları, genetik faktörler, troit hastalıkları, yaşlanma gibi nedenlerden ortaya çıkabilir. Bazı istisnai durumlar dışında görünümünden memnun olmayan, leke görünümünden hoşlanmayan, estetik olarak görünümlerinden rahatsız olan herkes melazma tedavisi yaptırabilir. Hamile olan ve hamilelik şüphesi olan, leke bulunan bölgesi hassas olan, yaşı çok ilerleyen ve melazma bulunan bölgede cilt hasarı olan, derisi ince olan ve alerjisi bulunan kişilerin melazma tedavisi yaptırması sakıncalıdır.
Tedaviye uygun kişilerde tedavi sonrasında melazmanın türüne göre lekeler tamamen kaybolabilir ya da rengi açılabilir. Hamilelik döneminde ortaya çıkan lekeler herhangi bir işlem yapılmadan kendiliğinden geçebilir. Leke görünümü kaybolmayan kişilere melazma tedavisi yapılarak cilde parlak ve canlı bir görünüm kazandırılır. Kişiler kendilerini daha özgüvenli hisseder ve bu durum sosyal yaşantılarına olumlu yönde etki eder.
Melazma tedavisi ücretleri pek çok nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle fiyat belirtmek mümkün değildir. İlk olarak tedavinin yapılacağı kliniğe göre ücretler değişiklik gösterir. Melazma tedavisinin iyi sonuçlanabilmesi için alanında uzman dermatologlar tarafından ilk muayene oldukça önemlidir. Kişiye uygulanacak tedavi ve yöntem kişinin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Bu doğrultuda Lovest Clinic uzman doktor kadrosuyla iyi bir seçenek olarak ortaya çıkar.
Bir diğer unsur ise kişinin cilt yapısına bağlı olarak uygulanacak işlemin ne olduğu ve ne kadar uygulanması gerektiğidir. Lazer, kimyasal peeling, renk açıcı kremler ve Mezoterapi-PRP uygulamaları ile melazma tedavisi yapılabilir. Her tedavi yöntemi içerisinde farklı teknikleri barındırır. Kişinin cilt yapısına bağlı olarak hangi yöntem ile daha iyi sonuçlar elde edileceğine uzman doktor tarafından karar verilir. İşlem sonrasındaki gelişime göre seans süreleri belirlenir. Bu doğrultuda fiyatlar değişiklik gösterebilir. Örneğin; melazma leke lazer tedavisi fiyatları ile renk açıcı kremlerin fiyatları karşılaştırıldığında lazer tedavisinin daha pahalı olduğu söylenebilir. Aynı zamanda melazma tedavisi için tercih edilen yöntem de sonucun süresinde yani seansın ne zaman sonlanacağı konusunda etkilidir.
Siz de Lovest Clinic’e gelerek alanında uzman doktorlar tarafından muayene olabilirsiniz. Muayene esnasında cilt yapınız ve cildinize uygun olan işlem belirlenerek melazma tedavisine başlanır. Yapılacak olan tedaviye ve cilt tipine göre değişiklik göstermekle birlikte kısa süre içerisinde cilt tonunda aydınlık bir görünüm elde edilmesi amaçlanır. Kendinize iyi bir yatırım yapmak ve detaylı bilgi edinmek için bizleri arayarak randevu oluşturabilirsiniz.