Sizi Arayalım

Obezite Beslenme

İçindekiler

Küresel ölçekte yaygınlaşan obezite, beslenme tedavisi ve cerrahi operasyon gibi yöntemlerle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Obezite tedavisinde cerrahi müdahale genellikle son aşamadır. Hastalar için vücut kitle indeksi de göz önünde bulundurularak hazırlanan beslenme ve diyet programları obezite hastalığının tedavisinde etkili olabilir. Siz de obezite beslenme tedavisinden yararlanabilir, hastalara özel hazırlanan diyet programları sayesinde sağlıklı bir yaşama geçiş yapabilirsiniz.

Obezite Nedir? Neden Olur?

Aşırı kilo olarak da adlandırılan obezite, insan sağlığını tehdit eden aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Bireylerin besinlerden aldığı kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda fazla kalori yağa dönüşerek obeziteye neden olur. Yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, genetik faktörler, hormonal dengesizlikler, stres veya depresyon gibi psikolojik faktörler obezitenin en yaygın nedenleri arasındadır.

Vücut kitle indeksi (VKİ) 25’in üzerinde olan bireyler aşırı kilolu, 30’un üzerinde olan bireylerse obez olarak değerlendirilir. 5-19 yaş arası çocuklarda ve ergenlerde yapılan bir araştırmaya göre, 1990 ile 2022 yılları arasında obezite oranı %2’den %8’e yükselmiştir. 18 yaşın üzerindeki bireylerdeyse %7’lik oran %16’ya çıkmıştır. Aşırı kilolu olmak tüm dünyada ciddi bir sağlık sorunu olarak nitelenir. Obezite tedavisi için sürekli olarak yeni yöntemlerin geliştirilmesi, obezite kaynaklı ölüm sayılarının artmasıyla ilişkilidir.

Obezite sorunu, hayati tehlike yaratabilecek pek çok hastalığı beraberinde getirebilir. Örneğin obez bireylerin kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, karaciğer hastalıkları, kanser, uyku apnesi, yüksek kolesterol gibi hastalıklara yakalanma ihtimali son derece yüksektir. Bireylerin obezite tedavisinden etkili sonuç almaları yalnızca fiziksel bir değişim yaratmakla kalmaz, aynı zamanda bazı hastalıklara yakalanma riskini de ortadan kaldırır.

Ne Dediler?
optikyazar
13/01/2023

Klinik hijyen ve temizlik bakimindan oldukça güzel . Neredeyse her gün durumumu takip etmeleri ayrıca incelik ve cok hosuma gitti . Alev hanıma da a

Devamını Oku
Mustafa Işık
03/01/2023

Aysu hocada işlem yaptırdım çok memnunum temiz hijyenik güzel klinik. Tuba hanıma da ilgisinden dolayı çok teşekkür ederim

Sinem Demir
05/07/2022

Cok memnun kaldik öncelikle Dr. Sercan beyin ilgisi ve cok güzel bir is cikarmasindan ve sonra tüm calisanlardan.. ve tabiki asisstan Tubanur hanimin

Devamını Oku
Mehmet Copur
09/01/2023

İstanbul’un en kaliteli kliniklerinden. Dermatolog Kübra hocanın bilgisine ve yeteneğine hayran kaldık

Enes Acet
15/12/2022

Türkiye de güvenilir sağlığınızı emanet edeceğiniz tek adres Ali bal hocamıza çok teşekür ediyorum alanının en iyisi

Eftal Bolòz
03/03/2023

Öncelikle kliniğiniz çok temiz... Kepçe kulak operasyonu oldum... Alev hanım beni ikna etti sağolsun...hep arayıp sordu işlemlerde, işlemlerden sonra.

Devamını Oku

Obezite Beslenme Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tedavi öncesi değerlendirme, kişisel diyet programları oluşturulması, popüler diyet planlarının hastanın beslenme programlarına dahil edilmesi ve bu süreçte psikolojik destek sağlanması obezite beslenme tedavisinin aşamalarını oluşturur. Ayrıca obezite beslenme tedavisinin yaşam tarzı değişiklikleri, besin takviyeleri, vitaminler veya egzersiz programları ile desteklenmesi gerekir. Obezite beslenme tedavisinin temel aşamaları şunlardır:

Obezite Beslenme Tedavisi Öncesi Değerlendirme

Obezite beslenme tedavisinde hastaya uygun bir beslenme programı belirlenmeden önce gerekli testlerin ve değerlendirmelerin yapılması gerekir. Doktorunuz sizden ilk olarak fiziksel aktivite alışkanlıklarınız, diyet geçmişiniz, sağlık sorunlarınız, kullandığınız ilaçlar ya da ailenizin sağlık geçmişi gibi konularda bilgiler vermenizi ister. İkinci aşama boy, kilo, tansiyon, nabız gibi ölçümlerin yapılmasıdır. Ayrıca hastalarda vücut kitle indeksinin hesaplanması ve bel çevresi ölçümünün yapılması da gerekebilir. Yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet gibi hastalıkların değerlendirilmesinin ardından hasta için uygun olan obezite beslenme programına karar verilir.

Obezite Beslenme Tedavisi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Kaloriyi azaltarak sağlıklı bir obezite beslenme programına geçiş yapmak obezite beslenme tedavisinin temelini oluşturur. Tedavi sürecinde hastaların amacı hızlıca kilo vermek değil, sürdürülebilir ve dengeli bir şekilde kilo vermek olmalıdır. Böylece elde edilen sonuçlar kalıcı olur. Obezite beslenme tedavisi öncesinde hastaların beslenme alışkanlıkları şu şekilde olmalıdır:

  • İlk adım tüketilen kalori miktarının azaltılmasıdır. Günlük olarak kadınlar için 1200 ile 1500, erkekler içinse 1500 ila 1800 kalori hedeflenmelidir. Bu rakam vücut kitle indeksine göre değişiklik gösterebilir.
  • Hem açlık hissinin bastırılması hem tüketilen toplam kalorinin düşürülmesi için meyve sebze gibi kalori bakımından düşük, porsiyon bakımından büyük yiyeceklerin tüketilmesi önerilir.
  • Sağlıklı gıdalar olarak nitelenen bitki temelli gıdaların, baklagiller veya mercimek gibi yağsız protein kaynaklarının beslenme programına dahil edilmesi gerekir. Zeytinyağı veya fındık yağı gibi sağlıklı yağların tercih edilmesi, haftada iki kez balık tüketilmesi obezite tedavisinde destekleyici olabilir.
  • Tam yağlı gıdalar ile yüksek karbonhidrat içeren yiyeceklerin sınırlandırılması gerekir. Ayrıca şekerli yiyecek ve içecekler de azaltılmalıdır.

Hastaların tüketmesi ve tüketmemesi gereken yiyecekler hem vücut kitle indeksine hem sağlık sorunlarına bağlı olarak değişebileceğinden beslenme programlarının hastaya özel olarak yapılması gereklidir. Ayrıca hasta takibi düzenli olarak yapılmalı ve hastanın mevcut durumuna göre obezite beslenme programı güncellenmelidir.

İlgili İçerikler
Kolajen Nedir, Ne İşe Yarar?

“Kolajen nedir neye yarar?” sorusunun yanıtı pek çok kişi...

Yüzdeki Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer?

Ergenlik dönemi, sağlıksız beslenme, stresli yaşam ve benzeri nedenlere bağlı olarak yüzde...

Göz Altı Morlukları Nasıl Geçer?

Cilt rengi, vücudun farklı noktalarında farklı bir hâl alabilir. Bu noktalardan biri de göz altlarıdır.

Kadınlarda Annelik Estetiği, Erkeklerde Jinekomasti & Six Pack Ameliyatları ile Değişime Hazır mısınız?

Bir varmış bir yokmuş, adı Joe olan bir genç vardı. Joe, spor yapmayı ve fit...

Obezite Beslenme Tedavisi Diyet Programı Nasıl Olmalı?

Obezite beslenme tedavisinde uygulanacak diyetin enerji, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral, posa, sıvı, tuz ve öğün düzeni bakımından tutarlı olması gerekir. Diyet programlarında bu kavramlarla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

Enerji ve Protein

Tüketilen enerji (kalori) miktarı kişinin bazal metabolizma hızının altına düşmemelidir. Çünkü enerji alımı ne kadar azalırsa bazal metabolizma hızı da o kadar azalır. Günlük alınan enerji miktarının yaklaşık yüzde 12 ila 15’lik kısmı proteinlerden karşılanmalıdır. Mümkün oldukça kaliteli protein kaynakları tercih edilmeli, tüketilen toplam protein miktarının yüzde 30-40’lık kısmı hayvansal kaynaklı olmalıdır. Bu sayede tokluk hissini artırarak vücut kütlesinin korumak mümkün hale gelir.

Yağ ve Karbonhidrat

Günlük alınan enerjinin yüzde 25-30’luk kısmı yağlardan gelmelidir. Yağlar tıpkı proteinler gibi tokluk hissi yaratabilir. Tüketilen doymuş yağ miktarının yüzde 10’un altında, çoklu doymamış yağların yüzde 7-8 arasında, tekli doymamış yağlarınsa yüzde 10-15 arasında olması gerekir. Ayrıca uyguladığınız diyetin kolesterol miktarı günlük 300 mg’dan fazla olmamalıdır.

Günlük tüketilen enerjinin yüzde 55-60’lık kısmı karbonhidratlardan sağlanabilir. Şeker gibi basit karbonhidratların azaltılması, baklagil gibi kompleks karbonhidratların artırılması gerekir. Ayrıca posa bakımından zengin karbonhidratlar tüketmek tokluk hissi yaratarak obezite riskini azaltabilir.

Vitamin ve Mineraller

Enerji bakımından zengin olmayan diyetler vitamin ve mineral eksikliğine neden olabilir. Bu yüzden diyet programları içerisine vitaminlerin ve minerallerin alınabileceği gıda ürünlerinin yerleştirilmesi gerekir. Gerekli durumlarda mineral ve vitamin takviyelerinden yararlanılabilir.

Sıvı Tüketimi

Diyet programları içerisinde günlük minimum 2-3 litre sıvı bulunmalıdır. Bunun yaklaşık 1 ila 1.5 litrelik kısmı sudan karşılanmalıdır. Su, hem kabızlığın önlenmesine hem metabolik artıkların atılmasına katkıda bulunur.

Öğün Düzeni

Obezite beslenme tedavisinde diyet programı 4 ila 6 öğün olarak planlanmalıdır. Sık sık beslenmek hastaların gereğinden fazla yemesini önler. Aynı zamanda acıkmayı geciktirerek tüketilecek toplam besin miktarını azaltır.

Alkol ve Tuz Tüketimi

Obezite beslenme tedavisinde alkol tüketimi önerilmez. Alkol alınması gereken durumlarda kalori hesabı yapılması ve bu kalorinin günlük enerji ihtiyacına eklenmesi gerekir. Ayrıca hipertansiyon, kalp yetersizliği veya ödem gibi rahatsızlıkları bulunan hastaların obezite beslenme tedavisi boyunca tuz tüketimini sınırlaması gerekir. Tüketilen tuz miktarı günde en fazla 5 gram olmalıdır.

Obezite beslenme tedavisi sürecindeki hastaların diyet programları yukarıdaki kriterler göz önünde bulundurularak beslenme uzmanları tarafından hazırlanmalıdır.

Obezite Beslenme Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Obezite beslenme tedavisi sonrası kilo vermeyi başaran hastalar, yaşam tarzı değişiklikleri ve egzersiz programlarıyla bu süreci destekleyebilir. Uygulanabilecek bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve egzersiz programları şunlardır:

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Obezite beslenme tedavisinin en önemli destekçilerinden biri hem yeterli hem verimli uyumaktır. Yeterli uyumamak veya belirli bir uyku düzenine sahip olmamak hormon dengesizliğine, hormon dengesizliğiyse açlık hissinin artmasına neden olabilir. Ayrıca sigara ve alkol tüketimi de yüksek kalorili yiyecekler tüketmek için teşvik edici olabilir. Hem sigara hem alkol insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığından bu zararlı alışkanlıkların bırakılması obezite beslenme tedavisi için de destekleyici olacaktır.

Egzersiz Programları

Egzersiz programları obezite beslenme tedavisinin önemli bir parçasıdır. Hastaların fiziksel durumları, yaşları veya sağlık geçmişleri göz önünde bulundurularak kişiye özel programlar hazırlanabilir. Obezite beslenme tedavisi sırasında uygulanabilecek bazı egzersiz programları şunlardır:

  • Yürüyüş, yüzme veya bisiklet sürme gibi yağ yakımını hızlandıran düşük tempolu kardiyo egzersizleri.
  • Hafif ağırlıklarla yapılan, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan direnç egzersizleri.
  • Stresi azaltarak fiziksel dayanıklılığın artmasına katkı sağlayan yoga veya pilates gibi esneklik ve denge egzersizleri.
  • Asansör yerine merdivenleri tercih etmek, kısa mesafeleri yürüyerek kat etmek veya hareketi teşvik edecek hobiler edinmek gibi günlük hareketliliği artıracak aktiviteler.

Bu programların tamamının uzmanlar tarafından hazırlanması, her bir egzersizin yalnızca uzman tavsiyesiyle yapılması gerekir.

Obezite Beslenme Tedavisi Fiyatları

Obezite beslenme tedavisi kişiye özel olarak uygulanan bir tedavi programıdır. Bu yüzden fiyatları da kişiye özel olarak belirlenir. Kişinin fiziksel durumu, sağlık durumu, beklentileri gibi faktörler obezite beslenme tedavisi fiyatlarının değişmesine neden olabilir. Bu yüzden net bir fiyat bilgisi verebilmek için hastaların uzman doktor tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Eğer siz de obezite hastalığından kurtularak çok daha sağlıklı bir hayata geçiş yapmak isterseniz hemen bizimle iletişime geçebilir, muayene ve tedavi süreci için randevu oluşturabilirsiniz.

Son Güncelleme Tarihi : 05.12.2024