Saç ekimi, günümüzde çoğu insanın korkulu rüyası olan saç dökülmesi ve kelleşme problemlerine kalıcı çözüm sağlar. Saç ekimi sayesinde saç dökülmesi çözülemeyecek bir problem olmaktan çıkmıştır. Tıp dünyası her gün yeni bir buluşa imza atarken saç ekimi işlemi de özellikle ülkemizde gelişmektedir. Son zamanlarda Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul saç ekimi konusunda oldukça tercih edilmektedir. Hastalar yatış olmaksızın uygun saç ekim tekniği kullanılarak aynı gün taburcu edilerek saç ekimi yaptırabilir. Saç ekimi yöntemleri arasından en uygunu seçilerek yapılan işlem sonucu, hastalar 7-8 saat içinde sağlıklı saçlara kavuşabilir.
Saç kökünün aktif olmadığı alanlara, ense üzerinde veya vücudun herhangi bölgesinde bulunan sağlıklı saç köklerinin mikro cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemine saç ekimi adı verilir. Saç ekimi; saç kaybı yaşayan bireylerde kellik ya da seyrelme sorunlarına doğal ve kalıcı çözüm yolu sunar. Aynı zamanda saç ekimi, saç kaybının yarattığı olumsuz psikolojik etkileri ortadan kaldırır. Saç ekimi hastaya daha iyi yaşam kalitesi vadeden cerrahi bir işlemdir ve saç ekimi ile hasta organik bir şekilde istediği saç görünümünü elde eder.
Saç ekimi, herhangi kronik sistemik hastalığı bulunmayan tüm bireylere uygulanabilmektedir. Saç ekimi için yaş konusunda herhangi bir fikir birliği sağlanamamakla birlikte, genellikle saç ekimi işlemi yaptırabilmesi için hastanın en az 24 yaşını doldurmuş olması idealdir. Ayrıca saç ekimi, halk arasında köse olarak da bilinen doğuştan saçsız kişilere de uygulanabilir. Yine saç seyrekliğinden mustarip ya da kelleşme sorunu yaşayan kadınlara da saç ekimi yapılabilir.
Saç ekimi konusunda hastaların en çok merak ettikleri sorulardan biri de “saç ekimi nasıl yapılır?” sorusudur. Saç ekimi küçük bir cerrahi operasyon olsa da ince el emeği, özen gerektiren, uzman ve alanında deneyimli doktorlar tarafından tamamen steril ortamda yapılması gereken bir işlemdir. Doğru ellerde yapıldığı sürece saç ekimi zararları olmayan, kolay bir operasyondur. Saç ekimi işlemine başlanmadan önce uygulama yapılacak kişi doktor tarafından muayene edilir. Saç ekimi işlemine engel durum veya rahatsızlıklarının olup olmadığına bakıldıktan sonra kan tahlilleri yapılarak saç dökülmesinin altında yatan sebepler araştırılır ve ne tip dökülme olduğu tespit edilir. Hasta saç ekimi operasyonuna uygun görülürse saç ekimi için hazırlık dönemine başlanır ve saç ekim işlemi kişiye özel planlanır. Gerekli hazırlık ve planlama dönemi tamamlandıktan sonra saç ekim operasyonuna başlanır.
Hasta uzanır veya oturur vaziyetteyken, saç ekimi işleminin ilk aşamasında, iki kulak arasındaki donör bölge üzerindeki sağlam ve kalıcı saç köklerinin toplanması işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra yeni saçların ekileceği yerlere kanal açma işlemi yapılır. Saç ekimi işlemine başlamadan yapılan lokal anestezi sayesinde hasta ağrı, acı hissetmez. Saç ekimi yaptıran hastaya bilinci açık şekilde saç ekimi işlemi gerçekleştirilir. Son aşamada ise saç kökü ekim işlemi gerçekleştirilerek saç ekimi operasyonu bitirilir. Saç ekimi işleminden sonra hasta genellikle aynı gün taburcu edilir.
Saç ekimi yaptırmak isteyen kişilerin en çok merak ettikleri konulardan biri de saç ekimi işleminde kullanılacak hangi yöntemin kendileri için en uygun olduğudur. Belli başlı saç ekimi yöntemleri; FUT, FUE, Safir ve dhi saç ekimidir.
FUT; şerit şeklinde kesi alınıp mikroskop altında tek tek köklerine ayrılan, çok fazla dikkat gerektiren, 90’lı yıllarda kullanılan ancak artık günümüzde tercih edilmeyen bir tedavi yöntemi tekniğidir.
Safir saç ekimi yöntemi; başlı başına tek bir saç ekimi tekniği olmamakla birlikte FUE saç ekimi tekniğinin kanal aşamasında devreye giren tekniktir.
Günümüzde saç ekiminde kullanılan en popüler iki saç ekimi tekniği FUT ve FUE’dir. Bu iki yöntem arasında son zamanlarda popülaritesi artan, elde edilen başarı oranının yüksek olduğu yöntem DHI (Direct Hair Implant) tekniğidir. Dhi saç ekimi yönteminin herkese uygun fakat herkese gerekli olmadığını söylemek mümkündür. Bu saç ekimi tekniği genellikle kadın hastalarda veya saçını kestirmek istemeyen kişilerde tercih edilen bir saç ekimi teknik tekniğidir.
FUE saç ekimi yöntemi ise birim şeklinde tek tek kılların alındığı bir alım tekniğidir. Hem saç alınırken hem de alınan saç nakledilirken doğal sonuçlar elde edilmesini sağlar. FUE saç ekimi dört aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalardan ilki saç kesimi ve lokal anestezidir ve ortalama 1 saat sürer. İkinci aşama saç köklerinin alınmasıdır ve ortalama 2 saat sürmektedir. Bu aşamada saç kökleri mikro motor ile tek tek alınır. FUE saç ekimi tekniğinin üçüncü aşaması kanalların açılmasıdır. Ortalama 1 saat sürmektedir. Son olarak dördüncü aşamada ise donör bölgeden alınan saç kökleri, kafa derisine dikkatlice yerleştirilir. FUE saç ekimi tekniğinin son aşaması ortalama 2 saat sürmektedir.
Saç ekimi yaptıran hastaların operasyondan sonra dikkat etmeleri gereken bazı kurallar vardır. Saç ekimi sonrası süreç, hastaların bu kurallara uyması halinde daha kolay ve hızlı geçer.
Saç ekimi fiyatları 2022 yılında da hastaların en çok merak ettikleri konulardan biri olmuştur. Saç ekimi yaptırmak isteyen bireylerin en çok sordukları sorulardan biri “saç ekimi fiyatları nedir?” sorusudur. Fakat kişinin istek ve ihtiyaçları bilinmeden saç ekimi işleminin tek rakam ile ifade edilebilmesi maalesef mümkün değildir. Hastaya uygulanan saç ekim yöntemi, seçilen saç ekim merkezi ve sağlanan ek hizmetlere göre değişiklik göstermekle birlikte fiyatlandırmayı etkiler.
Saç ekim işleminde net rakam söz konusu olmadığı gibi fiyatlandırma; dökülme formuna, ekilen saç köklerine ve alınan greft miktarına göre belirlenir. Örneğin şakaklara saç ekimi yapılırken genellikle 1500-2000 arası greft yeterli olur. Bazı hastalarda saç ekimi yapılması için 1000-2000 arası greft alınması gerekirken bazı hastalarda bu ihtiyaç 4000-5000 grefte kadar çıkabilir. Bu da hastaya yapılan saç ekim işlemi süresini ve fiyatını değiştirmektedir. Ayrıca saç ekimi işleminde uygulanacak seans sayısı da fiyatlandırmayı etkileyen faktörlerdendir. Bazı hastalara saç ekimi için sadece tek seans yeterli olurken bazı hastalara iki seans gerekebilir.
Saç ekimi işleminin kişilere sağladığı pek çok avantajdan bahsetmek mümkündür. Saç ekimi yaptıran hastaları bekleyen avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Kalp ve şeker hastalığı, kronik böbrek ve karaciğer yetmezliği, düzensiz tansiyon, diyabet hastalığı bulunan, Hepatit-C ve HIV gibi ciddi kronik enfeksiyonlara maruz kalmış kişilerde saç ekim işlemi tavsiye edilmez. Kemoterapi sürecinde olan ya da kafa derisinde dermatolojik rahatsızlıkları bulunan kişilerde de saç ekimi uygulanamamaktadır. Bunun için tedavi sürecinin bitmesi gereklidir. Ayrıca 18 yaşın altındaki bireylere de saç ekimi uygulanamaz.
Saç ekimi yaptırmak isteyen hastaların en merak ettikleri konulardan birisi de saç ektirmenin dezavantajlarının olup olmadığıdır. Her operasyonda olduğu gibi saç ekiminde de bazı dezavantajlar söz konusudur. Saç ekimi yaptıracak hastanın bu dezavantajları önceden bilmesinde fayda vardır.
Saç ekimiyle ilgili sıklıkla karşımıza çıkan soruları sizler için cevapladık.
Erişkin insanlarda ortalama yüz tel saçın dökülmesi normal, aynı zamanda saçın sağlığı için gerekli bir durum olarak kabul edilir. Fakat saçlarda dökülmeye bağlı olarak meydana gelen açıklıklar söz konusu olduğunda ve bu durum hastayı rahatsız etmeye başladığında mutlaka altta yatan nedenin araştırılması gerekir. Saç dökülmesine sebep olan pek çok etken bulunmakla birlikte bunlardan bazıları vitamin ve mineral eksikliği, genetik faktörler, hormonal sorunlar, stres, depresyon, çeşitli psikolojik rahatsızlıklar ile bunların tedavilerinde kullanılan ilaçlar, tek tip beslenme, cilt hastalıkları, gebelik, kemoterapik ilaçlar, yoğun kozmetik kullanımı, saçı sık boyatmak, diş rahatsızlıklarını ertelemektir. Ayrıca son yıllarda Covid geçiren hastaların çoğunda hastalık sonrası yoğun saç dökülmesi görülmektedir.
Saç ekim işleminde ekilen saçlar dökülmez. Hastalarda ekim sonrası ilk bir aylık periyotta dökülme olabilir. Saçın ekimden sonra dökülmesi hastaları endişelendirse de bu dökülme, saç köklerinin kendisini tekrardan yenileyip kafa derisinde daha kaliteli saç teli çıkması için hem gerekli hem de sağlıklıdır.
Saç ekim işlemi tıbbi bir işlem olmasına rağmen her hastanın kendisine özel tasarlanır. Bu yönüyle saç ekim işlemi aynı zamanda estetik bir işlemdir denebilir.
Saç ekimi, 18 yaş üstü, belli miktarda saç açıklığı bulunan, hiç saçı olmayan veya bölgesel saç ekimi yaptırmak isteyen bireylere, doktor muayenesinde yapılan tahliller sonucu operasyonun yapılmasında sakınca görülmez ise kolaylıkla uygulanabilir.
18 yaşın altındaki bireylerde ve kalp, şeker, tansiyon hastalığı ile kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği bulunan kişilerde saç ekimi uygulanamaz. Kemoterapi gören hastalarda saç ekim işlemi yapılabilmesi için tedavi sürecinin bitmesi beklenir.
Saç ekim işlemi tecrübeli kişiler tarafından yapılırsa, saç çizgisi yüz orantılarına uygun şekilde belirlenirse kesinlikle çok doğal görünür. Greftler uygun yön ve açıyla hastanın doğal saç çıkış yönüne uygun şekilde, belli sıklıkla ekilirse en doğal görünümün elde edilmemesi için hiçbir neden yoktur. Dışarıdan bakan üçüncü göz, hastanın saç ekim işlemi yaptırdığını anlamaz.
Saç çizgisi tasarımı kişiye göre farklılık gösteren karmaşık bir süreçtir. Öncelikle kaşların yukarı kaldırması istenerek hastanın 15-18 yaş arasındaki orijinal saç çizgisi belirlenir. Daha sonra altın orana göre hesaplama yapılarak girinti çıkıntılar belirlenip çizim yapılır. Saç ekimi yapılırken en ideal saç çizgisini elde edebilmek için greftler uygun boyutta, doğru açıda yerleştirilmelidir. Bu noktada saç ekimi yapacak hekimin uzmanlığı oldukça önemlidir.
Saç ekim işlemi için genel anlamda belirlenmiş yaş aralığı yoktur. Önemli olan kriter, yeteri düzeyde saç açıklığının olmasıdır. Ayrıca kaza veya başından herhangi travmatik durum geçen 18 yaş altındaki hastalarda da aile onayı ile saç ekim işlemi yapılabilir.
Saç ekimi süreci, yoğun emek, zahmet gerektiren uzun bir işlemdir. Hastaların en çok cevabını almak istedikleri soruların başında “saç ekimi kaç saat sürer ?” sorusu gelir. Saç ekimi dikkatli planlama, muayene, analiz, titiz çalışma ile yaklaşık 6-10 saat arası sürebilir. Bu süredeki en belirleyici etken nakledilecek olan kök sayısıdır. Saç ekimi operasyonunun süresi, kullanılacak greft miktarı ile uygulanılacak tekniğin türüne göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca saç ekim operasyonundan önce hazırlık sürecinin olduğu da unutulmamalıdır.
Saç ekim işlemi yaptırmak isteyen hastalardan en çok gelen sorulardan biri de “ ekilen saçlar ne zaman çıkar ?” sorusudur. Operasyondan yaklaşık 3-4 hafta kadar sonra hastanın saçları dökülmeye başlar. Buna saç ekimi sonrası şok dökülme denir. İşlemden sonra gerçekleşen bu dökülme bazı hastalarda çok bazı hastalarda az miktarda gerçekleşir. Bir süre sonra dökülen saçlar yerine yenileri gelir ve 3,5-4 ay kadar sonra ise hastalar yeni saçlarına kavuşmuş olurlar. İlk çıkan saçlar genelde mat, ince, kıvırcık, taranması zor saçlardır. Saç ekimi işleminden sonra, saçın normal kalınlığı ile doğal görünümünü alması yaklaşık 1 seneyi bulur.
Saç ekimi işleminin yapıldığı yer en iyi saç ekim merkezi olsa bile her operasyonda olduğu gibi bu operasyonunun da bazı dezavantajları vardır. Saç ekimi işlemine ait dezavantajları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Saç ekimi, gerektiği durumlarda istenirse tekrarlanabilir. Tekrar sayısı donör alanının ne kadar verimli olduğuna bağlı olarak değişir. Fakat ideal olan tek seferde iki seanstır.
Saç kökleri canlı ise saç dökülmesi tedavi edilebilir. Saç dökülmesine sebep olan etkenlerin başında hormonal sorunlar gelir. Erkeklerde erkeklik hormonunun fazla, kadınlarda ise kadınlık hormonunun az olması saç dökülmesini tetikleyen nedenlerdendir. Kadınlarda mini östrojen preparatları, erkeklerde ise dermatoloğun önerdiği özel medikal şampuanlar veya biotin denilen vitamin kürleri ile gerekli tedavi sağlanabilir.
Saç ekimi sonrası hastalar mevcut saçları için saç boyası, sprey, jöle gibi ürünleri ilk on beş günlük evreden sonra kendi saçları için kullanılabilirler. Fakat saç ekimi işleminde ekilen saçlara bu tür ürünlerin kullanılabilmesi, fön gibi kuaförlük hizmetlerinden yararlanılabilmesi için saç ekimi üzerinden yaklaşık 4-6 ay arası sürecin geçmesi gerekmektedir.
Saç ekimi işleminde saçın tamamıyla canlı şekilde hastanın kendi ense bölgesinden alınıp saç olmayan bölgeye nakledilmesi gerekir. Nakledilen saç kökünün beslenmesi ve canlılığını sürdürebilmesi için kanla buluşması, bunun için ise 100% bir genetik uyum gerekmektedir. Bu da saç ekimi operasyonu sırasında ekilen saçların kaynağının kişinin kendisi olmasını gerektirmektedir.
Bu noktada saç ekimi yapan kişinin alanında profesyonel olması çok önemlidir. Saç ekimi doğru ellerde yapıldığı sürece iz bırakmayan bir işlemdir. Aynı zamanda doğru saç ekim merkezi seçmek de çok önemlidir.
Donör bölgesi zengin ise cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm bireylerde yapılabilir. Kadınlarda saç ekimi, erkeklerde olduğu gibi saçın tamamının tıraş edilmesini gerektirmez.
Kadınlar saç ekim işlemi sonrası bazı konulara dikkat etmelilerdir. Operasyondan sonraki ilk iki sene hamilelik düşünülmemelidir. Çünkü gebelik döneminde hızla değişecek olan hormonlar saç ekim başarısını olumsuz etkiler.
Saç ekim işlemi yaptıramayan veya saç ekimi sonrası yeterli sonuç alamayan kişilerde saç kökü klonlaması mümkündür.
Saç ekimi yapılmasına engel herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan bireylerde, ekim yapılacak alan yeterli dökülmeye sahipse saç ekim işlemi yapılabilir. Donör bölge üzerindeki saçları sağlıklı olan herkese saç ekimi yapılabilir.
Saç ekimi sonrası yıkama işleminde kullanılması gereken şampuan, hastaların en çok merak ettikleri konulardan biridir. Saç ekimi sonrası şampuan seçimi enfeksiyon riskini tetikleyebileceği için çok önemli bir konudur. Gündelik hayatta kullanılan tipik şampuanlar saçlara zarar vermese de saç ekimi sonrası kullanılmaları pek önerilmez. Bunun sebebi saç derisinin oldukça hassas olması olup özel bakım gerektirmesidir. Uygun pH düzeyinde, deriye zarar vermeyen, saçı temizlerken aynı zamanda saçı besleyen şampuanlar kullanılmalıdır.
Ekilen saç köklerinin sağlıklı şekilde uzayabilmesi için tıraş zamanını ayarlamak çok önemlidir. Hastalar operasyondan sonraki ilk hafta iyileşme sürecini tamamlar, ikinci haftanın sonuna geldiklerinde ekilen saç köklerindeki kabuklarından tamamen kurtulurlar. Fakat saç kökleri çok hassas olacağı için saç kısaltma işlemi çok gerekli ise belli bir süre makas yardımı ile yapılmalı, ustura, tıraş makinesi gibi aletler kullanılmamalıdır. Operasyondan yaklaşık 6 ay sonra ustura veya tıraş makinesi ile tıraş olmak mümkündür.
Hastalar saç ekimi sonrası spor hayatlarına bir an önce geri dönmek isteyebilir. Saç ekim işleminden iki veya üç gün sonra hafif tempolu yürüyüşler yapılabilirken saç ekimi sonrası 1 ay boyunca ağır spor yapmamak, kondisyon aletleri kullanmamak, efor sarf etmemek, koşmamak, ağırlık kaldırmamak gerekir. Saç ekimi işlemi sonrası yara iyileşmesi gerçekleşip kabukların tamamen dökülmesi tamamlandıktan sonra ise spor yapılması kan dolaşımını arttıracağından saça fayda sağlar.
Her ne kadar yazın saç ekimi yaptırılmaz gibi algı söz konusu olsa da saç ekim işlemine ait herhangi mevsimi yoktur, kurallara uyulduğu takdirde her mevsim yapılabilir. Saç ekimi yaptırdıktan sonra aşırı sıcak ve aşırı soğuktan kaçınmak, yaz aylarında güneş ışınlarına direkt maruz kalmamak, terlememek, kış aylarında kar ve yağmur altında kalmamak gerekir.
Saçların tıraş edildikten sonraki uzama süresi hastaları en çok rahatsız eden durumlardan biridir. Uygun hastalarda tıraşsız saç ekimi özellikle iş ve sosyal hayata dönüşü hızlandırmak açısından avantajlı bir seçenektir. Başın sadece küçük bölümü tedavi edilecekse saç ekimi işlemini tıraşsız yapmak mümkündür. Saç ekimi işlemi yaptırmak isteyen kişi muayeneler ile değerlendirildikten sonra donör alanı açıklığı uygunsa donör alanından sadece ufak bir pencere açılarak, açık alanı tıraş etmeden saç ekimi yapmak mümkündür. Ancak yapılacak işlemi zorlaştırabileceği için genellikle bölgelerin tıraş edilmesi gerekir.
Hastaya saç ekimi yapılırken uygulanan işlemleri en basit haliyle şu şekilde sıralamak mümkündür:
Saç ekimi yapıldıktan sonra uygulanması gereken özel beslenme programı yoktur. Fakat saç ekimi sonrası tek tip beslenmeden kaçınılmalı, mevsime uygun taze meyve sebzelerin tüketilmesi, gereken protein miktarının vücuda alınması gereklidir. Aynı zamanda saç ekimi sonrası hastalar yeşil yapraklı sebzelere yönelmeli, rafine şekerden uzak durmalıdır.
Hastalar kendi evlerinde veya saç ekim işlemini yaptırdıkları yerde operasyondan yaklaşık 36-48 saat sonra doktor tarafından önerilen özel şampuanlar kullanarak saçlarını yıkayabilirler. Saç ekimi sonrası yaklaşık 12 günlük süreçte tarif edilen şekilde tazyikli olmayan su ile yıkanılması gerekir.
Yanlış uygulanan saç ekimi hastayı oldukça üzen, hayal kırıklığına uğratan bir durumdur. Başarısız veya yanlış saç ekimi işlemi, karşılaşılan soruna bağlı olarak seçilecek farklı teknikler ile düzeltilebilir. İşlemin düzeltilebilmesi için farklı teknikler konusunda deneyimli bir uzmandan yardım alınması gerekir. Yanlış yapılan saç ekimi, hastanın donör bölgesi hala yeterli greft sağlayabilecek durumdaysa düzeltilebilir.