Sağlıklı beslenme, insan hayatının problemsiz bir şekilde devam etmesi açısından önemlidir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek, iyi bir fiziksel görüntü ve gün içerisinde yeterli bir enerji elde etmek için de sağlıklı beslenme önemli bir etkendir. Birçok hastalığı önlemek için yiyecek tüketiminde hassas olmak gerekir. Ancak çağımızda sağlıklı beslenmeyi zorlaştıran pek çok etken vardır. Yiyeceklerdeki katkı maddeleri, sebze ve meyve yetiştirme için kullanılan ilaçlar, insanlar için zararlıdır. Ancak bu konularda denetimlerin yetersiz olması, zararlı bileşenlere maruz kalınmasını kolaylaştırır.
Sağlıklı beslenme alışkanlığı elde etmek için bebeklik ve çocukluk dönemi kritiktir. Çocuklarınızın zararlı gıdalarla tanışmasını ne denli geciktirirseniz sağlıklı seçimler yapmalarını kolaylaştırırsınız. Çocukluğun yanı sıra yetişkinlik, yaşlılık gibi dönemlerde de faydalı yiyecekler tüketmek önemlidir. Öte yandan belli bir hastalık, aşırı kilo, organ yetmezliği gibi durumlarda da özel bir beslenme programı uygulamanız gerekebilir. Sağlıklı ve dengeli beslenme sürecinde hem yiyeceklerin yapısına hem de miktarına dikkat etmek gerekir. Aşırı ya da yetersiz besin alımından kaçınmanız önemlidir. Ayrıca tazelik de bu noktada önemli bir detaydır. Bazı yiyecekler, bozulmaları halinde zehirlenmeye yol açar.
Yeme alışkanlığımız sağlıksız olduğu takdirde muhtemel sonuç aşırı kilo alımıdır. İnsanlar genellikle bu durumda diyetisyene başvurur. Diyetisyenler, sağlıklı beslenme için danışanlarına bir diyet listesi hazırlar. Herkesin vücut yapısına, kilosuna ve sağlık durumuna göre özel bir program uygulanması gerekir. Bu nedenle kilo verme gibi amaçlarla sağlığınızı bozacak diyetler yapmamalısınız. Yaşam kalitesini artırmak için sağlıklı beslenme sürecinde egzersizi de hayatınıza dâhil etmelisiniz. Ayrıca sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak, stresi hayatınızdan çıkarmak da yaşam kalitenizi artırır.
Ilk gun geldigimden beri bana cok guven veren ve yuzumu mukemmellestiren canim Dr. Aysu Aligil hocama ve Tugbanur Demirli'ye cok tesekkur ederim. Bot
Devamını OkuBen sizi sosyal medyadan buldum tedavim devam ediyor ama kendimi sizin yanınızda çok iyi hissediyorum ve sizden mutlu ayrılacağımı biliyorum ilgini ya
Devamını OkuOp Dr.Ali hocaya buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Yaptırdığım estetik cerrahi işlem harika sonuç verdi. Evdeki arkadaşlarımın hepsi beğendi. H
Devamını OkuLovest Clinic’i uzun araştırmalarım sonucunda buldum. İlk defa dolgu işlemi yaptırmak istiyordum. Çok sıcak karşılandım. Dr. Aysu Hanım’a muayene oldu
Devamını Okubir arkadaşımın tavsiyesiyle gittiğim, lovest klinik'te lokal anestezi ile göz kapağı operasyonu geçirdim. ilk önce danışmanım Tubanur hanım'a şahsıma
Devamını OkuKlinik gayet temiz , çalışanlar ilgili, doktorlar çok başarılı. Herkese tavsiye ederim
“Sağlıklı beslenme nedir?” sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu noktada ölçüm yapmak için farklı unsurlar kullanılabilir. Günlük kalori alım miktarı, vücut kitle indeksi, kolesterol seviyesi gibi detaylara göre kişinin beslenme tarzına dair bir fikir yürütülür. “Sağlıklı beslenme nasıl olur?” sorusuna yanıt olarak karbonhidrat, protein ve yağ alımının dengeli olmasından bahsedilebilir. Ancak karbonhidrat ve proteinleri hangi besinlerden aldığınıza da dikkat edin.
Hamilelikte sağlıklı beslenme, annenin sağlığı ve bebeğin gelişimi açısından önemlidir. Hamilelikte sağlıklı beslenme için şu detaylara dikkat etmelisiniz:
Badem göz ameliyatı ya da badem göz estetiği olarak bilinen operasyon, genellikle işlevsel sorunları...
“Ter kokusu neden olur?” sorusuna yanıt arayan pek çok kişi vardır. Günlük hayatı...
Çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri ve yetişkinler için önerilenler farklıdır. Çocuklar mümkün olduğunca dengeli beslenmelidir. Günde en az üç öğün beslenme programı hazırlanmalıdır. Gün boyu inanılmaz enerji harcayan bir çocuk için kahvaltı en önemli öğündür. Haşlanmış yumurta, bal, süt, tahıllı ekmek gibi besinlerle kahvaltı edilmesinde fayda vardır. Öğle yemeği ve akşam yemeğinde ise et-balık grubundan yiyecekler, sebzeler yer almalıdır.
Yaşa göre sağlıklı beslenme için yaşlılık döneminde balık, tavuk eti ve süt ürünleri tüketimi önemlidir. Bitkisel yağlar, yaşlı bireyler tarafından tüketilmelidir. Sağlıklı beslenmekte vitamin ve mineraller önemli bir rol oynar. Vitamin ve minerallerin yeterli seviyede alınması için sebze ve meyvelerden yararlanmalısınız. Ayrıca kuru baklagiller de sağlıklı beslenme için gerekli olan besinler arasındadır. Sağlık sorununa bağlı olarak yaşlılık döneminde özel bir beslenme programı da uygulanabilir.
Sağlıklı beslenme ideal vücut kitle indeksine ulaşmanız için gereklidir. Vücut kitle indeksinin standart değerlerin dışında olması birçok hastalığa yol açar. Vücut kitle indeksi hesaplanırken kilonuzu boy uzunluğunuzun karesine bölmeniz gerekir. Vücut kitle indeksinin 25’ten fazla olması, kilolu olduğunuzu gösterir. 18,5-24,9 arası VKİ, normal kiloyu ifade eder. Eğer 18,5’in altında bir indeks değeri çıkarsa kilonuzun yetersiz olduğu anlamına gelir. Sağlıklı beslenme ile ideal kilo aralığına ulaşırsınız.
Çoğu zaman aşırı kilolu olma halinden bahsedilse de normalden az kiloya sahip olmak da bir sorundur. Yetersiz bir kiloda olanların kahvaltıyı atlamaması önemlidir. Ayrıca öğün atlamamaya, karbonhidrat ve protein açısından zengin bir program uygulamaya dikkat etmelisiniz. Fındık, ceviz gibi kuruyemişler, süt, kek gibi farklı yiyecekler, öğün aralarında tüketilmelidir. Ayrıca farklı malzemeler ile yemekleri besin değeri daha yüksek bir yapıya kavuşturabilirsiniz. Peynir, kuruyemiş, pirinç, patates gibi besinleri farklı yemeklere ekleyebilirsiniz.
Sağlıklı beslenme, sağlıklı gelişim anlamına da gelir. Bebek ve çocukluk döneminde organların gelişmesi, boy uzaması, kas ve beyin sisteminin gelişmesi için doğru yiyecekler tüketilmelidir. Besinlerin pişirme koşulları da önemlidir. Kızartma, kavurma gibi pişirme türlerini tercih etmemelisiniz. Ayrıca besinlerin saklama koşulları da sağlıklı kalmaları açısından son derece önemlidir.
Sağlıklı bir şekilde beslenmeye dikkat edenler pek çok fayda elde eder. Sağlıklı beslenenlerin elde edeceği faydalardan bazıları şöyledir:
Sağlıklı beslenme programı hazırlanırken besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Sağlıklı beslenme listesinde mutlaka yer alması gerekenlerden biri sebzelerdir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler son derece faydalıdır. Yeterli miktarda sebze tükettiğiniz takdirde vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerallere ulaşırsınız. Sebze ve meyvelerde diş sağlığı açısından faydalı vitamin mineral yer alır. Aynı zamanda yeşil sebzeler kabızlığa karşı fayda sağlar. Tokluk hissine kolayca ulaşma, hücre yenilenmesi, zihin sağlığının korunmasında da etkilidir. Sağlıklı beslenme için yeşil sebzeler çiğ olarak ya da az pişirilerek tüketilmelidir.
Kuru baklagiller de tüketmeniz gerekenler arasındadır. Bu yiyecekler vücudunuzun daha güçlü hale gelmesine yardımcı olur. Kötü kolesterolün azaltılması için etkilidir. Aynı zamanda demir eksikliğinin önlenmesi, hafızayı güçlendirme gibi noktalarda da etkisi vardır. Sağlıklı beslenme listesi içinde kırmızı et de yer almalıdır. Kırmızı etteki vitaminler, enerjik kalmanızı sağlar. Aynı zamanda kasların güçlenmesi açısından da faydalıdır.
Süt ürünlerinde bulunan vitamin ve mineraller, vücudun daha dirençli hale gelmesine katkı sunar. Peynir, ayran, yoğurt, süt gibi besinler belli miktarlarda beslenme programına en az 3 porsiyon olarak eklenmelidir. Çocuklarda ise daha fazla tüketim önerilir. Bu grupta yer alan yoğurt ve peynir gibi ürünlerin uygun koşullarda üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Sağlıklı beslenme için meyve tüketimi de uygun olanıdır. Meyvelerin faydasından yararlanmak için düzenli tüketilmeleri önemlidir. Ancak bazı meyveler yüksek miktarda şeker içerdiği için aşırı tüketimden kaçınmalısınız. Sağlıklı beslenme ile ideal kilonuza kolayca ulaşmak için Lovest Clinic bünyesinde diyetisyen desteği alabilirsiniz.