Sizi Arayalım

Yara İzi Tedavisi

İçindekiler

Yara izi tedavisi yalnızca estetik kusurları gizlemez, aynı zamanda bu yaralara neden olan olayların yarattığı travmatik etkiyi de ortadan kaldırabilir. Yara izlerinin bireyler üzerindeki olumsuz etkileri ne kadar fazlaysa, yara izi tedavisi sonrası görülebilecek olumlu etkiler de bir o kadar fazladır. Yara izleri skar olarak da adlandırılır. Lazer veya altın iğne gibi yenilikçi yaklaşımlar bireyler için yara izini sorun olmaktan çıkaran etkili çözümlerdir. Yara izi tedavisi için gerekli uygulamaların erken dönemde yapılması, yara izlerinden kurtulma sürecini kısaltabilir.

Yara izleri nedeniyle öz güven problemi yaşayan bireylerin, yara izi tedavisi ile bu sorundan kurtulmadan öz saygılarını geri kazanmaları genellikle mümkün değildir. Lovest Clinic’in steril klinik ortamında hizmet sunan alanında uzman, deneyimli sağlık personelleri; muayene, hem uygulama hem iyileşme süreçlerinde hasta beklentilerine ve ihtiyaçlarına karşılık verir.

Yara İzi Türleri Nelerdir?

Yara izi türleri hipertrofik skar/keloid, atrofik, kontraktür yara izleri olmak üzere 3 grupta toplanır. Her yara izi türü için uygulanan yara izi lazer tedavisi farklıdır.

Hipertrofik Skar ve Keloid Yara İzleri

Ameliyat, yanık veya travma gibi durumlara bağlı olarak gelişen yara izleri hipertrofik yarar izleri olarak adlandırılır ve devamında keloid olarak nitelenen durum gerçekleşebilir. Cerrahi kesiler, çarpmalar veya darbeler nedeniyle oluşan bu yara izlerinde, deri genellikle kabarık bir hal alır ve kızarma, pembeleşme gibi durumlar meydana gelebilir. Bu yara izleri çok sert değildir ve genellikle yumuşak bir yapıya sahiptir.

Keloid ise hipertrofik skar sonrası gelişen bir durumdur. Yaranın bulunduğu bölgede sertleşme söz konusudur. Bu yara izlerine kaşıntı veya ağrı eşlik edebilir. Özellikle keloid gelişen durumlarda yara izinin çevre dokulara ilerlediği gözlenebilir. Böyle durumlarda da yara izi tedavi edilebilir ancak prosedür genellikle daha zorludur.

Atrofik Yara İzleri

Akne veya su çiçeği gibi durumlara bağlı olarak gelişen atrofik yara izleri genellikle çökük bir görünüme sahiptir. Cilt enfeksiyonlarına bağlı olarak da gelişebilir. Atrofik yara izleri yağ dokusunda kayıp yaratabilir. Cildin dermis olarak adlandırılan derin tabakasında meydana gelen yırtıklar, cilt yüzeyinde dar çizgiler olarak kendini gösterebilir. Atrofik yara izleri genellikle hormon replasman tedavilerine bağlı hormonal değişimler veya vücut geliştirme amacıyla kullanılan takviyeler nedeniyle oluşabilir.

Kontraktür Yara İzleri

Kontraktür yara izlerinin nedeni cilt yanıkları veya cilt yüzeyindeki doku kaybıdır. Ciltte gerginlik yaratan bu yara izleri özellikle eklem bölgelerinde meydana geldiğinde ağrılı bir sürece sebebiyet verebilir. İlerleyen hallerde hareket kısıtlılığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Kontraktür yara izlerinin tedavi edilmediği durumlarda yara izinin kabarması, çevre dokulara ulaşması ve kaşını ya da kızarıklık ek semptomlara neden olması muhtemeldir.

Yara İzi Tedavisi Neden Yapılır?

Yara izi tedavisi gerekliliği genellikle üç nedene bağlı olarak oluşur. Bunlardan ilki yara izine bağlı ağrı veya kaşıntı gibi fiziksel problemlerdir. Bir diğeri estetik kaygılar nedeniyle oluşan rahatsızlıktır. Son neden ise yara izine neden olan travmatik durumlardan kurtulma arzusudur. Fakat yara izi tedavisi gerekliliğini bu üç nedenin dışına çıkararak farklı açılardan değerlendirmek de mümkündür:

  • Özellikle yüz, boyun veya el gibi görünür bölgelerde meydana gelen yara izleri kişilerde sosyal fobi geliştirerek özgüven eksikliğine neden olabilir. Yara izi tedavisi ile bu durumun üstesinden gelmek bireylere özgüven kazandırır.
  • Eklemlere yakın bölgelerde bulunan yara izleri zaman içinde çevre dokulara sıçrayarak hareket kısıtlılığına neden olabilir. Bireylerin özellikle iş hayatını olumsuz etkileyen bu durum yara izi tedavisi ile giderilebilir.
  • Vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan yara izleri ağrı, kaşıntı veya rahatsızlık gibi belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler zaruri bir yara izi tedavisi gerektirir.
  • Vücudun farklı bölgelerinde bulunan yara izleri özellikle yaz aylarında kişilerin öz saygısını olumsuz etkileyebilir. Yara izi tedavisi ile kişilerin öz saygısını geri kazanarak sosyal aktivitelere kaygısız şekilde katılmaları mümkün olabilir.
  • Bazı yara izleri tedavi edilmediklerinde çevre dokulara sıçrayarak daha ciddi cilt sorunlarına neden olabilir. Özellikle hipertrofik vakalarda keloid gibi daha ciddi cilt sorunlarının oluşmaması için acil yara izi tedavisi gerekebilir.

Yara izi tedavisi gerekliliği yalnızca estetik kaygılar nedeniyle değildir. Bazı yara izleri enfeksiyon oluşumuna neden olarak hareket kısıtlılığına varabilecek daha ciddi problemlere neden olabilir. Bu yüzden yara izlerinin alanında uzman doktorlar tarafından kontrolü ve hemen ardından tedavi sürecinin planlanması gereklidir. Hem muayene hem tedavi için alanında uzman plastik cerrahlara başvurmak büyük önem taşır.

Yara İzi Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Yara izi tedavisinde kullanılacak olan yönteme yaranın türü, bulunduğu bölge, yaranın derinliği, bireylerin cilt yapısı gibi pek çok faktör göz önünde bulundurularak karar verilir. Örneğin kesik nedeniyle oluşan bir yara izi lazer tedavisiyle iyileştirilebilecekken darbeye bağlı yara izlerinin kendiliğinden geçmesi beklenebilir. Dolayısıyla herhangi bir nedenle oluşan izlerin tedavisinde kullanılacak yönteme karar vermek için fiziksel muayene esastır. Lazer ve altın iğne yara izi tedavisi için en sık kullanılan iki yöntemdir.

Lazerle Yara İzi Tedavisi

Fraksiyonel lazer ve Q-Switch lazer, yara izi tedavisi için en sık kullanılan iki yöntemdir. Lazerle yara izi tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler ve “Lazerle yara izleri nasıl tedavi edilir?” sorusunun cevabı şöyledir:

Fraksiyonel Lazer

Cildin kontrollü şekilde hasarlandırılması esasına dayanan fraksiyonel lazer tedavisi, cilt yüzeyine belirli aralıklarla gönderilen lazer ışınları sayesinde iyileştirici mekanizmaların uyarılmasını sağlar. Bu sayede doku tamiri meydana gelir ve yara izlerinin tedavisi sağlanır. Cilt yüzeyine gönderilen lazer ışınlarının kolajen üretimini desteklemesiyle cilt kendisini yeniler ve yara izleri iyileşmeye başlar. Fraksiyonel lazer ile yara izi tedavisi sayesinde cilt yüzeyinde çukurluklar kapanabilir, kabarıklıklar küçülebilir, cilt yüzeyinin daha pürüzsüz bir görünüme kavuşması sağlanabilir.

Ameliyat izleri, yanık izleri, yara izleri fraksiyonel lazerle tedavi edilebilecek sorunlar arasında yer alır. Aynı zamanda sivilce lekeleri, akne çukurları, deri çatlakları, kesik izleri, cilt kırışıkları da fraksiyonel lazer sayesinde tedavi edilebilir.

Q-Switch Lazer

Yüksek enerjili ve kısa atımlı lazer enerjisi gönderen Q-Switch Lazer, cildin alt katmanlarına temas ederek yara izlerini tedavi eder. Q-Switch ile hedeflenen yara izlerindeki koyu pigmentlerdir ve melaninlerin parçalanması sağlanır. Pigmentlerin rengi açılarak yara izlerinin tedavisi sağlanabilir. Ayrıca cilt altındaki kolajen üretiminin desteklenmesi sağlanır Bu da yara izlerinin tedavi edilmesine yardımcı olur. Eğer yara izlerinin etrafında kırmızılık varsa, bu bölgedeki damarlar küçültülerek kızarıklığın azaltılması sağlanabilir.

Q-Switch Lazer ile yara izi tedavisi invaziv bir yöntem olmadığından cerrahi müdahale veya kesi gerektirmez, bu nedenle iyileştirme süresi de kısadır. Akne, ameliyat, yanık izleri Q-Switch Lazer ile tedavi edilebilir. Q-Switch lazerde seans sayısı yaranın derinliğine veya türüne bağlı olarak 4 ila 8 seans arasında değişebilir.

Scarlet-X (Altın İğne) ile Yara İzi Tedavisi

Altın iğne olarak da bilinen Scarlet-X, mikro iğneli bir radyofrekans teknolojisidir. Bu teknolojide altın kaplı mikro iğneler kullanılır. Cilt yüzeyinde minimum hasar bırakan bu yöntemde cilt altındaki dokuların uyarılır, yara izlerinin iyileşmesi sağlanır. Ayrıca deriden kabarık görüntünün uzaklaştırılması da sağlanabilir. Tüm cilt tiplerine uygulanabilen bu yara izi tedavisi yönteminde cerrahi işlemlere gerek yoktur. İyileşme süreci son derece kısadır.

Plexr Yara İzi Tedavisi

Plazma enerjisi kullanan Plexr yara izi tedavisi cildin yenilenmesini ve onarılmasını sağlayan bir yöntemdir. Ucunda 0.5 mm çapında bir iğne bulunan el aletiyle yapılır. Bu el aleti havadaki gazı plazmaya dönüştürür cilt yüzeyine uygulanmasını sağlar. Cerrahi kesi olmadığından dikiş veya pansuman gerekliliği yoktur. Bu yöntemle sivilce yara izi tedavisi veya yüzde yara izi tedavisi yapılabilir.

Yara İzi Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yara izi tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler işleme göre farklılık gösterse de genellikle benzerdir. Eğer siz de yara izi tedavisi olduysanız, tedavi sonrası dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:

  • Güneş ışınlarına maruz kalmak cilt üzerinde leke oluşumuna neden olabileceği için yoğun güneşin olduğu anlarda güneşe çıkmamak veya güneş koruyucu ürünler kullanmak gerekir.
  • Ciltte kuruluk çatlama gibi sorunlara neden olabilir, bu yüzden nemlendirici kullanılmalıdır.
  • Kimyasal ürünlerden veya tahriş edici makyaj ve bakım malzemelerinin kullanımı sınırlandırılmalıdır.
  • Eğer yara izi tedavisi sonrasında kabuk oluşumu gözleniyorsa bu kabukların kesinlikle koparılmaması gerekir.
  • Enfeksiyon oluşumunun önlenmesi için bölgenin temiz tutulması önemlidir.
  • Sert darbelerden veya sürtünme gibi durumlardan kaçınılmalıdır.
  • Ağır egzersizler yapmaktan veya terlemeye neden olabilecek fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekir.
  • Doktor tarafından önerilen talimatlara uyulmalı, kontroller düzenli olarak gerçekleştirilmelidir.

Lazer tedavilerine başvuran hastaların yukarıdaki talimatlara uyması kritik öneme sahiptir. Tüm bakım uygulamaları talimatlara uygun şekilde yapıldığında iyileşme sürecinin hızlanması sağlanabilir.

Yara İzi Tedavisi Fiyatları

Lazerle yarar izi tedavisi İstanbul içinde yaygın olarak yapılmakla birlikte güvenilir klinik ve uzman hekimler tercih etmek kritik öneme sahiptir. Yara izleri tedavisi yaranın durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebileceğinden ilk olarak fiziksel muayene esastır. Fiziksel muayene sonrasında yara izi tedavisi fiyatları hakkında net bir cevap verilebilir. Yaranın genişliği, bulunduğu bölge, derinliği, uygulanacak yöntemin seans sayısı gibi faktörler yara izi tedavisi fiyatları için belirleyicidir. Örneğin bazı yara izlerinin tedavisinde yalnıza 2 ila 3 seans yeterli olabilecekken bazı yara izlerinin tedavisi 8 veya daha fazla seans gerektirebilir. Seans sayısının artması, yara izi tedavisi için belirlenecek olan fiyatın değişmesine neden olabilir.

Lovest Clinic olarak amacımız izleri en hızlı şekilde tedavi etmek, hastaları arzu ettiği görünüme kavuşturarak öz saygılarını geri kazanmalarını sağlamaktır. Tüm tedavi süreci uzman hekimlerimizin fiziksel muayenesi sonrası planlanır. Hasta beklentilerinin dinlenmesinin ardından yara izleri tedavi edilir. Eğer siz de yara izi tedavisi için randevu oluşturmak veya tedavi seçeneklerimizi öğrenmek isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Son Güncelleme Tarihi : 16.10.2024